NEMOUGUĆA MISIJA

Kako vratiti kupce u autosalone?

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 23.03.2009 13:49
  • Objavljeno 23.03.2009 u 13:49
auto industrija

auto industrija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Svjetska automobilska industrija dobit će oko 50 milijardi dolara neposredne financijske pomoći iz raznih fondova za prevladavanje problema. No ta su sredstva samo mali dio ukupnog paketa stimulativnih mjera od oko 3,6 tisuća milijardi dolara, koji će vlade diljem svijeta usmjeriti prema autoindustriji, ističe se u analizi konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte

Značajan dio poticajnih sredstava usmjeren je prema proizvođačima automobila koji su jako pogođeni krizom, General Motorsu i Chrysleru, te GMAC-u, financijskom ogranaku GM-a, koji su poticaje dobili kao dio američkog  programa TAR (Troubled Asset Relief)vrijednog 700 milijardi dolara.

'Ono što automobilska industrija danas najviše treba jest povratak kupaca u autosalone. No iako su državni financijski poticaji za autoindustriju dosad bili od pomoći, za promjenu raspoloženja kupaca trebat će poduzeti korak više. Tek ćemo tada vidjeti pravu prekretnicu za ovu industriju', ističe Hans Roehm, globalni partner u Deloitteovoj Grupaciji za industrijsku proizvodnju.

Na gotovo svim tržištima obuhvaćenih analizom očekuje se da će financijske stimulacije povećati prodaju u segmentu malih automobila. Povrh toga, paketi stimulacija na mnogim tržištima bit će usmjereni i na tehnologije bazirane na alternativnim gorivima.

'Kombinacija neposredne pomoći proizvođačima automobila i drugih načina poticanja potražnje na tržištu ključna je za opstanak ove industrije', ističe Michelle Collins, Deloitteov stručnjak za autoindustriju. 'Međutim, inicijative za stimulaciju potražnje moraju ići ruku pod ruku s mjerama za poboljšanje dostupnosti kredita.'

Deloitteova analiza pokazuje da na njemačkom, talijanskom, francuskom i kineskom tržištu postoji trend poticanja potrošača da starije modele automobila zamijene novima. Tako je, na primjer, uvođenje bonusa od dvije i pol tisuće eura za svaki vraćeni rabljeni automobil pri kupnji novog tijekom veljače u Njemačkoj povećalo kupnju automobila za 22 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi