TEORIJA ZAVJERE

Kako je Ivica Todorić postao odvjetnik Sberbanka?

25.10.2017 u 10:45

Bionic
Reading

U zadnjem blogu Ivica Todorić preuzeo je ulogu odvjetnika ruskog Sberbanka, koji u svojoj tužbi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu nastoji osporiti financiranje Agrokora po 'roll-up' modelu. Podaci iz tužbe koji su procurili u medije poslužili su mu za još jedan napad na Vladu i izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka

Iako ga je Sberbank optužio za prijevaru i protiv njega pokrenuo sudski postupak, Ivica Todorić u posljednje vrijeme sve više brani poziciju ruske banke, nastojeći dokazati tezu da ga je Vlada razvlastila kako bi predala Agrokor u ruke politički podobnom američkom kapitalu. Novi krunski dokaz za to da Vlada pogoduje američkom fondu Knighthead Capital Management za Todorića je informacija da je Agrokor od Knightheada otkupio 100 milijuna eura svojih obveznica po nominalnoj vrijednosti.

Međutim riječ je samo o dijelu kreditnog aranžmana u kojem su pod istim uvjetima sudjelovali brojni domaći i strani kreditori, a kojim je izvanredna uprava osigurala 480 milijuna eura za nesmetan nastavak poslovanja koncerna.

Podsjetimo, aranžman je realiziran u srpnju, a s obzirom na to da većina kreditora nije bila spremna bezuvjetno odobriti novi kredit Agrokoru, dogovoren je roll-up model, kojim se kreditorima za jednu kunu novog kredita priznalo pravo prenošenja jedne kune starog duga u prvenstvo naplate (senioritet).

U tako dogovorenom aranžmanu sudjelovala je većina postojećih kreditora, uključujući rusku VTB banku. Jedini veći kreditor koji nije prihvatio roll-up model ruski je Sberbank.

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U konačnici, svi kreditori sudjelovali su s 960 milijuna eura, pri čemu je 480 milijuna eura predstavljao novi kredit dok je 480 milijuna poslužilo za refinanciranje starih financijskih obaveza.

Novi kredit dijelom je iskorišten za stabiliziranje zaliha u Konzumu i pripremu turističke sezone, a dijelom za plaćanje starih potraživanja dobavljača. Malim dobavljačima (tvrtke i OPG-ovi s prihodom do 5,2 milijuna kuna) stara potraživanja isplaćena su u stopostotnom iznosu, a srednjim i velikim djelomično.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Preostalih 480 milijuna eura iskorišteno je tako da su postojeća potraživanja kreditora i vlasnika obveznica zamijenjena novim kreditom koji je dobio prioritetni status naplate.

Konkretno, sredstvima iz odobrenog kredita pokrivene su stare tražbine financijskih vjerovnika i to proporcionalno iznosima kojima su odlučili sudjelovati u novom financiranju. Tako su vlasnicima obveznica otkupljene obveznice u vrijednosti od oko 270 milijuna eura, domaćim bankama zatvoreni su krediti u iznosu od 100 milijuna eura, a stranima u iznosu od 110 milijuna eura.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pritom treba naglasiti da je kredit kojim su pokrivene stare obveze odobren po povoljnijim uvjetima od prethodnih, točnije uz kamatnu stopu od četiri posto.

Cijela operacija omogućila je stabiliziranje poslovanja koncerna, a zauzvrat su kreditori dobili pravo prvenstva naplate za ukupno odobrenih 960 milijuna eura.

O kreditiranju Agrokora putem 'roll-up' modela očitovali su se i čelni ljudi dviju domaćih banaka koje su sudjelovale u aranžmanu. Poručili su da u tom kreditu ne bi sudjelovali da provedene pravne analize nisu prethodno pokazale da se radi o legalnom modelu.

'Svaka banka ima svoju politiku, svaka banka procjenjuje pravnu situaciju i pravni rizik i sigurno su banke koje su sudionice tog roll-up modela radile svoju pravnu analizu, due dilligence i vanjsku procjenu preko međunarodnih odvjetničkih društava. Te (banke) koje su sudjelovale u tom modelu, a mi jesmo jedna od tih banaka, možete biti sigurni da su napravile svoju pravnu analizu o tome da se tu radi o apsolutno legalnom modelu, inače ne bi sudjelovale', rekao je predsjednik Uprave Erste & Steiermaerkische banke Christoph Schoefboeck.

Član Uprave Zagrebačke banke Marko Remenar također je istaknuo da je ta banka 'napravila cijeli niz analiza i svega što se tiče cijeloga pravnog okvira unutar kojeg se moglo sudjelovati, i sigurno da smo procijenili da je on korektan i da stoji jer inače ne bi participirali'.