DALIĆ O PODBAČAJU VLADE

Kako je Grčić promašio brojku za više od 100 mil. eura

27.11.2013 u 07:28

Bionic
Reading

'Plus' Hrvatske prema EU-u trebao je iznositi oko 106,6 milijuna eura, a ne šest milijuna eura, komentirala je Martina Dalić dosege potpredsjednika Vlade Branka Grčića u povlačenju novca iz fondova EU-a

Hrvatska će u 2013. prema Europskoj uniji biti u plusu 165 milijuna eura, jer ćemo iz fondova povući više nego ćemo uplatiti u njezinu blagajnu, optimistično je u listopadu najavljivao potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Početkom tjedna, drastično se korigirao u procjeni zaključivši da smo u plusu samo šest milijuna eura.

Bivša ministrica financija i saborska zastupnica HDZ-a Martina Dalić, koja je bila i članica pregovaračkog tima s EU-om zadužena za financijske odredbe, za tportal.hr prokomentirala je Grčićevu novu brojku, nakon koje se čini da su bili u pravu oni koji su tvrdili da je Milanovićeva vlada zakazala u povlačenju novca iz fondova EU-a.

'Teško je detaljno znati strukturu primitaka iz proračuna EU-a, ali činjenica jest da u prvoj godini članstva, tj. u drugoj polovici 2013. i prvoj polovici 2014. Hrvatska ne može biti u minusu, jer postoji kompenzacijski mehanizam čija je svrha spriječiti da nova članica bude neto-uplatitelj. Ta su kompenzacijska plaćanja za drugu polovicu 2013. planirana u iznosu od 75 milijuna eura, što je trebalo omogućiti da u ovoj godini Hrvatska bude u plusu za 106,6 milijuna eura. Ako je to sada samo šest milijuna eura, znači da neki financijski priljevi koji su dogovoreni i planirani nisu povučeni. Posebno stoga jer će stvarne uplate biti nešto manje nego što je u pregovorima planirano', kazala je Dalić.

Jedan od elemenata koji su mogli zakazati su strukturni fondovi. Upozorila je da su prve isplate trebale krenuti nakon procesa akreditacije za institucije koje će upravljati strukturnim fondovima. 'Prema mojim informacijama, taj proces akreditacije nije dovršen', komentirala je. Drugi je mogući razlog stvarno korištenje i povlačenje sredstava iz pristupnih fondova, Instrument for Pre-Accession Assistancea (IPA).

Objašnjava da je Vlada bila dužna podnijeti zahtjev za akreditaciju nakon stupanja u članstvo, a da je prije toga trebalo dovršiti sve pripremne radnje. 'Jesu li i kada su točno podnijeli zahtjev za akreditaciju - ne znam, a to je ključno pitanje. U vrijeme pregovora bilo je planirano da će zahtjev za akreditaciju biti podnesen u srpnju – neposredno nakon stupanja u članstvo kako bi se akreditacija dovršila tijekom listopada ili studenoga što bi omogućilo uplatu avansa iz strukturnih fondova od oko 148 milijuna kuna. Zajedno s kompenzacijskim mehanizmom, povlačenjem sredstava iz IPA-a, neto pozicija Hrvatske je trebala iznositi oko 106,6 milijuna eura u plusu', zaključila je.