VODIČ KROZ ZADUŽIVANJE

Kako izbjeći zamku dužničkog ropstva

26.01.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Institut za javne financije je u sklopu projekta Partnerstvo za socijalnu uključenost izradio Vodič za osobnu prezaduženost u kojem se analizira problem prezaduženosti u Hrvatskoj i okruženju te građanima nude praktična rješenja kako da se nose s problemom odnosno kako da izbjegnu upadanje u dužničko ropstvo

Autor Predrag Bejaković konstatira da je trend rasta prezaduženosti prisutan u Hrvatskoj zajedničko obilježje svih članica Europske unije. Pritom napominje da je za sprečavanje prezaduženosti ključno unapređenje dostupnosti financijskih usluga i bolja financijska obrazovanost stanovništva.

S tim u vezi predlaže se uvođenje predmeta o upravljanju osobnim financijama u osnovne i srednje škole. Također, ističe se i da u Hrvatskoj postoji i potreba što skorijeg zakonskog određenja stečaja fizičkih osoba.

U završnom dijelu vodiča nude se savjeti za ublažavanje i sprečavanje prezaduženosti. Ističući da svaki oblik zaduženosti nije loš, autori navode četiri vrste zaduženja koje nisu nezdrave. To su zaduživanje za školovanje i usavršavanje, za pokretanje i proširivanje poslovne djelatnosti, za kupnju stana ili kuće te za pokriće medicinskih troškova.

Vodič možete podići u prostorijama Instituta za javne financije, Smičiklasova 21 ili preuzeti u PDF formatu