RJEŠENJE NOVOG VALA

Kako bi Ljubo Jurčić udobrovoljio agencije za rejting

21.07.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Promjena hrvatskog kreditnog rejtinga nakon analize agencije Standard & Poor's iz 'stabilnog' u 'negativni' zbog prognoze da će rasti javni dug u suštini pokazuje predviđanje da će Hrvatska nastaviti sa životom iznad svojih mogućnosti pomoću dodatnog posuđivanja novca, a ne, primjerice, rastom proizvodnje, ističe Ljubo Jurčić, predsjednik stranke Novi val

Jurčić smatra da Vlada ima odgovornost zaštititi Hrvatsku od opasnosti koje donosi rast javnog zaduživanja. Ističe da su mjere koje predlaže Vlada kozmetičke, potaknute politikom 'pokazati da se nešto poduzima', iza kojih nedostaje jasan plan promjena i programi čije bi provođenje usmjerilo zemlju u povoljnijem pravcu smanjivanja i zaustavljanja rasta javnog duga.

Po njemu, najbolje rješenje za Hrvatsku je da se javni dug uspori i zatim zaustavi značajnijim i dugoročnim promjenama, prije svega monetarnog i fiskalnog sustava.

Predlaže da se deficit proračuna u roku od godine dana smanji za oko pet milijardi kuna povratom pet posto izdvajanja iz drugog u prvi mirovinski stup, kako je to bilo do 2002.

Dodatno usporavanje javnog duga može se postići refinanciranjem dospjelih državnih dugova inozemstvu na domaćem tržištu, u kunama, bez devizne klauzule, uz kamatu ne veću od dva posto, smatra Jurčić.