MJERE POMOĆI

Japan najavio 103 milijardi dolara za ublažavanje posljedica poskupljenja sirovina

26.04.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Japan je pripremio paket kriznih mjera vrijedan 13,2 bilijuna jena (103 milijarde dolara) kako bi ublažio posljedice rasta troškova sirovina, a priprema i mjere čiji će cilj biti preraspodjela bogatstva, rekao je u utorak premijer Fumio Kishida.

Mjere će se financirati uglavnom iz proračunskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, a uključivat će subvencije veletrgovcima benzina i pomoć u gotovini kućanstvima s djecom čija su primanja niska.

Izravna državna potrošnja iznosit će 6,2 bilijuna jena, a ostatak će činiti mjere neizravne potrošnje, poput kredita privatnom sektoru.

Vlada će sastaviti dodatni proračun i "progurati" ga u parlamentu kako bi obnovila rezerve i osigurala novac za suzbijanje eventualnog novog vala covida-19 ili za dugotrajno razdoblje rasta troškova goriva, rekao je japanski premijer.

"Moramo se pobrinuti da rast troškova goriva i sirovina ne omete oporavak gospodarskih i društvenih aktivnosti od pandemije", naglasio je.

Osim kriznih mjera, vlada će nakon izbora za gornji dom parlamenta predstaviti i "sveobuhvatan" paket reformi u japanskom društvu, najavio je premijer.

Paket će uključivati korake koji će Japanu pomoći da postigne ugljičnu neutralnost i da provede mjere ekonomske politike fokusirane na preraspodjelu bogatstva, rekao je Kishida, ne navodeći detalje.

"Moramo djelovati preventivno, u srednjoročnoj do dugoročnoj perspektivi", rekao je.

Najavljena pojačana proračunska potrošnja u raskoraku je s trendom u zapadnim zemljama koje postupno ukidaju poticaje iz razdoblja pandemijske krize, primjećuje Reuters.