sumnjive transakcije

Izvršni direktor Danske Banka podnio ostavku zbog skandala s pranjem novca

19.09.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Izvršni direktor Danske Banka podnio je u srijedu ostavku nakon što su iz vodeće danske banke priopćili da nisu uspjeli utvrditi koliko je novca oprano preko njihove estonske podružnice

Prije nekoliko dana Wall Street Journal izvijestio je da danski istražitelji ispituju transakcije ukupne vrijednosti do 150 milijardi dolara "iz tvrtki poveznih s Rusijom i bivšim zemljama Sovjetskog saveza" koje su u razdoblju od 2007. do 2015. godine prošle kroz estonsku podružnicu Danske Banka.

Početkom kolovoza ured državnog tužitelja za ozbiljni gospodarski i međunarodni kriminal izvijestio je da je banka pod istragom, te da će tužitelji odlučiti hoće li biti podignuta optužnica.

„Jasno je da Danske Bank nije ispunila svoju dužnost u slučaju mogućeg pranja novca u Estoniji“, naveo je u priopćenju izvršni direktor Thomas F. Borgen nakon zaključene interne istrage.

„Iako istraga koju je provela vanjska odvjetnička tvrtka zaključuje da sam ispunio svoje zakonske obveze, vjerujem da je za sve strane najbolje da podnesem ostavku“, rekao je Borgen.

Iz Danske Banka objavili su da ne mogu točno procijeniti iznos sumnjivih transakcija inozemnih klijenata u Estoniji u navedenom razdoblju.

Najavljuju da će "donirati bruto prihod klijenata u razdoblju od 2007. do 2015. godine, procijenjen na 1,5 milijardi danskih kruna (201 milijun eura), neovisnoj zakladi koja će biti osnovana radi potpore inicijativama za borbu protiv međunarodnog financijskog kriminala, uključujući i pranje novca, također i u Danskoj i Estoniji ".

Taj će iznos rezervirati u trećem tromjesečju i zbog toga su snizili procjene ovogodišnje neto dobiti na 16 do 17 milijardi kruna, s prethodno procijenjenih 18 do 20 milijardi kruna.