štrajk od 15 dana

Italija u krizi zbog visokih cijena tjestenine, građani pripremaju bojkot

23.05.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Talijanska vlada održala je hitan sastanak zbog visokih cijena tjestenine, a koje su u ožujku porasle 17,5 posto te 16,5 posto u travnju, prema statističkim podacima koje je objavilo talijansko ministarstvo gospodarstva, pozivajući se na Istat

Skok cijena tjestenine dvostruko je veći od ostalih potrošačkih cijena u Italiji, koje su porasle 8,1 posto na godišnjoj razini u travnju i 8,7 posto u ožujku, prema podacima Refinitiva.

Cijene jela od tjestenine u restoranima porasle su za 6,1 posto na godišnjoj razini, upozorila je talijanska skupina za prava potrošača Assoutenti za CNBC. Za Italiju, u kojoj prosječni građanin godišnje pojede 23 kilograma tjestenina, to je velik problem.

Povećanje maloprodajnih cijena posljedica je toga što proizvođači sada prodaju zalihe tjestenine koje su nastale u vrijeme u kojem su cijene sirovina bile više. 'To je zbog odlaganja zaliha proizvedenih s višim troškovima sirovina', rekao je predsjednik Assoutentija Furio Truzzi.

Cijene će pasti jedino ako padne potrošnja?

U ožujku 2022. cijena pšenice dosegla je najviše razine u više od desetljeća kako je napredovala ruska invazija na Ukrajinu. Obje zemlje veliki su dobavljači poljoprivrednih proizvoda na globalnom tržištu.

Međutim Truzzi je primijetio da su troškovi inputa od tada pali, a više cijene tjestenine sada pokreću drugi čimbenici. 'Visoke cijene održavaju se radi veće zarade. Cijene će pasti samo u slučaju značajnog pada potrošnje.'

Njegov prijedlog za smanjenje potrošnje je 'štrajk u kupovini tjestenine' od najmanje 15 dana. Talijani su, naime, organizirali takav jednodnevni štrajk 2007. godine, kad su cijene porasle za gotovo 20 posto.

Nije prošao prijedlog ograničenja cijene

Međunarodne cijene pšenice u travnju su pale na najnižu razinu od srpnja 2021., prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu.

'Cijene pšenice pale su u odnosu na svoj povijesni vrhunac nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su i dalje visoke', rekla je službenica za vanjske poslove Svjetske banke Nandita Roy za CNBC. Napomenula je da Svjetska banka predviđa pad cijena pšenice od 17,4 posto u 2023. u odnosu na 2022. godinu. Cijene durum pšenice, posebne sorte koja se obično koristi u tjestenini, također su u padu posljednjih mjeseci.

Prije dva tjedna talijanski ministar gospodarskog razvoja Adolfo Urso sazvao je hitan sastanak na kojem se raspravljalo o poskupljenju tjestenine. Proizvođači, udruge potrošača i vladini dužnosnici također su nazočili sastanku. Neki od njih predložili su ograničenje cijene tjestenine, no taj je prijedlog u međuvremenu odbijen.

'Tjestenina je rješenje, a ne problem'

Najnovija istraživanja cijena tjestenine 'već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada, što je znak da bi u nadolazećim mjesecima mogle značajno pasti', stoji u priopćenju talijanskog ministarstva gospodarstva.

'Današnja tjestenina na policama proizvedena je prije nekoliko mjeseci od durum pšenice kupljene po cijenama prije vrhunca rata, kad su i troškovi energije bili niži', navodi se u izjavi Unione Italiana Fooda, udruge koja predstavlja talijanske proizvođače hrane. Visokim cijenama tjestenine pridonijeli su i veći troškovi pakiranja i logistike, navode.

U priopćenju se dodaje da je cijena proizvodnje tjestenine u jednoj godini porasla za 8,4 posto. 'Troškovi su se smanjili, ali se nisu vratili na prošle razine i još uvijek su dosta visoki u usporedbi s onima zabilježenima 2020. i 2021.', dodala je udruga te poručila: 'Htjeli bismo da vlada shvati da je tjestenina rješenje, a ne problem.'