nema labavo

Italija će strogo oporezivati iznajmljivače vikendica, čeka li ovo i nas?

31.10.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Italija planira postrožiti naplatu poreza iznajmljivačima nekretnina za odmor koji koriste digitalne platforme, najavili su dužnosnici vladajuće koalicije, što bi moglo povećati proračunski prihod za milijardu eura

Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije o proračunu za iduću godinu Forza Italia izvijestila je da će vlada uvesti identifikacijski kod za kratkoročni najam nekretnina.

"(Kod) će iznijeti na vidjelo prihod onih koji ne prijavljuju najam. To će donijeti više novca u državni proračun koji će biti usmjeren u smanjenje poreznog opterećenja", rekao je novinarima u ponedjeljak potpredsjednik vlade i čelnik Forza Italije Antonio Tajani.

Brojni iznajmljivači nude smještaj na digitalnoj platformi Airbnb koju kritičari smatraju važnim faktorom nedostatka pristupačnog smještaja za stanovnike u brojnim popularnim turističkim odredištima. Neki gradovi odlučili su postrožiti propise kako ublažili krizu stanovanja.

Potporedsjednik talijanske vlade istaknuo je i da planiraju podići stopu poreza onima koji iznajmljuju više nekretnina.

Iznajmljivači u Italiji plaćaju porez po stopi od 21 posto, a premijerka Giorgia Meloni želi je podići na 26 posto za one koji iznajmljuju više stanova. Prema početnom planu trebali su ga plaćati i oni koji kratkoročno iznajmljuju samo jedan stan.

Ured premijerke izvijestio je u odvojenom priopćenju da će nacrt proračuna biti predstavljen parlamentu najkasnije u ponedjeljak.