novi paket mjera

Primorac neće uvoditi porez bankama, za inflaciju krivi građane

06.09.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac izjavio je kako Vlada radi na novom paketu mjera za pomoć građanima i kako Hrvatska vjerojatno neće dodatno oporezivati banke

'Bit ćete upoznati s cjelokupnim paketom mjera sljedeći tjedan. Znate da je naš stav kako je i zbog političke korektnosti i dobrog funkcioniranja javne administracije prvo dobro iskomunicirati to s predstavnicima vladajuće većine, koalicijskim partnerima, predstavnicima vladajuće stranke, nakon toga na sjednici Vlade i medijima', rekao je Primorac za HRT.

Ministar je rekao kako se u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju poreza na ekstraprofit banaka. 'Sumnjam da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka. U ovom trenutku mogu reći kako ne razgovaramo o selektivnim porezima te vrste, ali razgovaramo s bankama, s predstavnicima koji mogu razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo, razgovaramo o određenim rješenjima kako bi ublažili sve odluke monetarne politike koje za nas u ovom trenutku nisu optimalne', rekao je Primorac.

'Ova situacija je kompleksna, od srpnja 2022. je pojašnjavam. Mi smo suočeni s inflatornim pritiscima koji se mogu obuzdavati mjerama monetarne politike, podizanjem kamatnih stopa. Zbog čega? Inflaciju generira veća potrošnja, veća potražnja i veća kupovna moć građana i njihova spremnost da prihvate određene cijene koje se povećavaju. Sasvim je jasno zašto je zaoštravanje monetarne politike i podizanje kamatnih stopa učinkovito u borbi protiv inflacije. Monetarna politika ima dvije opcije za micanje tog viška, likvidnosti - jedna opcija je povećanje kamatnih stopa kako bi ti krediti bili građanima skuplji pa bi uzimali što manje kredita, a druga opcija je povećanje stope obvezne pričuve koja je u Hrvatskoj nakon ulaska u eurozonu smanjena s 9 na 1 posto i time je stvorena dodatna likvidnost' rekao je.

'Naš je stav da bi monetarne politike na razini eurozone trebale biti dominantnije fokusirane na neke druge instrumente - primjerice povećanje stope obvezne pričuve, odnosno onog dijela koji banke deponiraju u Središnjoj banci, ali ne dobivaju nikakvu naknadu za to. Europska središnja banka ne odlučuje ići u tom smjeru, već kontinuirano povećava kamatne stope, što je također legitimno u borbi protiv inflacije. Ta politika je učinkovita samo ako se te kamatne stope prenesu i na kamatne stope na kredite, što u Hrvatskoj nije slučaj', dodao je.

  • +5
247. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar je komentirao ukidanje prireza. 'Vidite kako se narativ pojedinih gradonačelnika mijenja i najave da će ako se ovaj paket donese morati povećati cijene svih komunalnih usluga, pri čemu sam ja upozoravao da se tako nešto neće dogoditi, se ne obistinjuju. Vjerujem da će dobar dio gradonačelnika smanjiti porezno opterećenje'.

Zagreb najavljuje suprotno, a Primorac ističe kako će to treba javnosti protumačiti gradonačelnik Tomašević. 'Znamo kakva je slika, kakvi su učinci izmjena. Nitko ne bi trebao imati probleme, a trebao bi imati dovoljno prostora da izrazi svoje preferencije i pokaže lokalnu autonomiju i da u okvirima u kojima je to moguće - napravi porezno opterećenje', dodao je.