sastanak u vladi

Irena Weber: Cijena je upravo onolika koliko je netko spreman platiti

13.09.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Nakon sastanka s trgovcima i bankarima, u Banskim dvorima je održan i sastanak s predstavnicima umirovljenika, sindikata, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge poslodavca i predstavnika HGK.

Izjave nakon sastanka dali su ministar rada Marin Piletić predsjednica HUP-a Irena Weber i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Svi predstavnici spremni su doprinijeti smanjenju inflacije, danas popodne bit će pregovori u Ministarstvu gospodarstva. Određuju se liste proizvoda, lista će se definirati", rekao je Piletić komentirajući inicijativu da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

Predsjednica HUP-a Irena Weber kazala je da podržavaju ono što je HUP cijelo vrijeme zagovarao, a to je nastavak mjera i zadržavanje ovog okvira sigurnosti i izvjesnosti kako bi poslodavci mogli nastaviti s ciklusom investicija, povećanjem stope zaposlenosti i rastom plaća, prenosi HRT.

Dodala je kako su od Vlade dobili uvjeravanja da će reagirati u slučaju energetskog šoka. Naglasila je kako je HUP udruga trgovine odlučila podržati napore Vlade vezano za smanjenje cijena određenog broja artikala te da će svaki poduzetnik vidjeti za koji broj artikala i koliko može spustiti cijene. Na pitanje zašto su onda cijene rasle kazala je kako cijena hrane na tržištu pada, a stabilizirale su se i cijene energenata i žitarica tako da se 'efekti normalizacije cijena polako počinju vidjeti'. Nekoliko puta sam naglašavala da je koncept neopravdanog dizanja cijena vrlo teško definirati. 'Cijena je upravo onolika koliko je netko spreman platiti. Ako se neki proizvod dobro prodaje, određena cijena je dobro postavljena', istaknula je.

  • +3
Plenković i socijalni partneri Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sever je kazao da su zadovoljni ishodom sastanka.

'Dobili smo otprilike ono što smo tražili i očekivali, a to je jedna stabilnost kada je riječ o građanima. Ove mjere su dobro prilagođene većini građana. Kada je riječ o energentima, to znači jednu sigurnost i za gospodarstvo, odnosno njegov dio. Ali ono što smo također očekivali, nismo dobili danas ovdje, ali vjerujem da ćemo to dobiti sutra na sjednici GSV a. A to je dogovor s poduzetnicima, trgovačkim lancima oko cijena hrane', izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever dodavši da je izuzetno važno i tu daju snažnu potporu Vladi da pritisne i trgovce i prerađivače, opskrbljivače i sve druge da spuste svoje cijene jer jedino to će omogućiti građanima relaksiraniju jesen i zimu..