hitna intervencija

Trgovci dolaze na sastanak, evo što Vlada sprema ako odbiju vratiti stare cijene

12.09.2023 u 06:19

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako doznaje Jutarnji list, tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica iz osnovne košarice koji se nalaze u aplikaciji Kretanje cijena, i to na one razine koje su bile 31. prosinca prošle godine.

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Spara i Tommyja, pozvani su u utorak na sastanak u Ministarstvo, a sve se događa u trenutku kada Vlada ovaj tjedan donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju, piše Jutarnji list.

Sugovornici bliski Vladi ne govore pak što će se dogoditi ako trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

A ti instrumenti mogu biti i proširivanje liste zamrznutih proizvoda, na kojoj se sada nalazi osam namirnica, ali, govore sugovornici, to može biti i zamrzavanje cijena za 100 najprodavanijih proizvoda, kao i vraćanje cijena na neki raniji datum od prošle godine.

Razgovori s trgovcima će se odvijati pojedinačno, piše Jutarnji list, a potpredsjednik Vlade Oleg Butković kazao je da je u nekim preliminarnim razgovorima jedan od 10 velikih trgovaca već izrazio spremnost da cijene vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.