rumunjsko tržište

InterCapital na Zagrebačkoj burzi predstavio novu priliku za ulaganje

31.05.2023 u 13:15

Bionic
Reading

InterCapital Asset Management predstavio je ETF koji prati rumunjski indeks BET-TR na Zagrebačkoj burzi

InterCapital Asset Management (ICAM), vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u SEE regiji, danas je pokrenulo i uvrstilo na Zagrebačku burzu ETF (Exchange Traded Fond) koji će pratiti rumunjski indeks BET-TR. Ovim uvrštenjem, InterCapital nastavlja širiti paletu svojih proizvoda s ciljem kreiranja atraktivnih investicijskih proizvoda za sve ekonomske cikluse. Konkretno, Rumunjski ETF će otvoriti nove mogućnosti ulaganja na troškovno efikasan način za sve investitore u regiji na brzorastuće rumunjsko tržište.

Rumunjska je inače zabilježila impresivan rast svog realnog BDP-a u posljednjem desetljeću, s godišnjim prosjekom od 3,4 posto. Isti rast je više nego dvostruko veći od prosjeka EU-a koji je iznosio svega 1,4 posto. Upravo taj rast pozicionira Rumunjsku kao najbrže rastuće tržište u Europi. Europska komisija očekuje sličan trend i u nadolazećim godinama.

Uz izniman gospodarski rast, jedan od ključnih faktora koji čine rumunjsko tržište kapitala iznimno atraktivnim ulagačima su relativno niske valuacije dionica. Primjerice, rumunjski dividendni prinos na razini BET indeksa iznosi oko 8 posto, što ukazuje na povoljnu situaciju za investitore u potrazi za povratom ulaganja. Nadolazeći IPO Hidroelectrice, vodećeg regionalnog proizvođača čiste energije iz hidro izvora, će rezultirati i reklasifikacijom Rumunjske s tržišta u nastajanju (tzv. „frontier market“) u tržište u razvoju (tzv. „emerging market“). Očekuje se da će ova promjena privući novi, značajan kapital na bukureštansku burzu te dodatno potaknuti rast cijena dionica.

Nakon uvrštenja Rumunjskog ETF-a na Zagrebačkoj burzi, InterCapital planira uvrstiti Rumunjski ETF i na Ljubljansku te na Bukureštansku burzu, otvarajući tako put investitorima u Sloveniji i Rumunjskoj da sudjeluju u rastu Rumunjske ekonomije i tržišta.

'Ponosni smo što smo nastavili graditi našu paletu proizvoda novim, iznimno atraktivnim ETF-om kao što je Rumunjski. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima jer nudi mogućnost izlaganja rastućem tržištu, što uvelike nedostaje na Zagrebačkoj burzi. Zahvaljujem se svim kolegama koji kontinuirano ulažu velik trud i napor kako bi klijentima ponudili uvijek iznimnu uslugu putem atraktivnih i inovativnih proizvoda. Naša namjera je sve ETF-ove listati uz Hrvatsku i u Sloveniji te Rumunjskoj. Time ćemo doprinijeti povezivanju regionalnih tržišta kapitala, što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja', - Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management.

Od svog pokretanja 1993. godine u Americi, ETF-ovi su postali najbrže rastući segment fondovske industrije. Danas broje preko 3.000 raznih, primarno tematskih fondova i upravljaju s preko 7 trilijuna američkih dolara imovine nudeći pojedincima i institucionalnim investitorima jednostavan, jeftin i vrlo efikasan način da se izlože pojedinim sektorima ili pak geografijama.