bit će problema...

Ova zemlja uvodi fleksibilnu isplatu mirovina: Kako ste uložili, tako ćete i dobivati

31.05.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Nizozemska se sprema izmijeniti mirovinski sustav i uvesti fleksibilnu isplatu mirovina, vezujući njihov iznos uz rezultate ulaganja.

Nizozemski radnici i njihovi poslodavci uplaćuju doprinos u privatne mirovinske fondove koji im jamče točno određeni iznos mirovine

Takav je sustav, uz državni mirovinski fond, radnicima jamčio mirovinu tek nešto manju od plaće, ali se proteklih godina suočio s teškoćama budući da su kamatne stope i doprinosi bili previše niski da bi se mirovine uskladile s inflacijom.

Situaciju je dodatno zakomplicirao pogoršani omjer imovine i obaveza fondova, potaknuvši raspravu umirovljenika i radnika o pravima na isplatu. Umirovljenici traže da se mirovine prilagode inflaciji, a radnici upozoravaju da bi to naškodilo njihovim budućim beneficijama.

Nakon višegodišnje rasprave nizozemski Senat odobrio je u utorak prijelaz na sustav „definiranih doprinosa”. Prema novim propisima, oko 180 nizozemskih mirovinskih fondova precizno će radnicima i umirovljenicima navesti koliki je njihov udio u zajedničkom fondu i kakve beneficije realno mogu očekivati.

Novi sustav fondovima će ujedno olakšati isplatu većih iznosa mirovina i beneficija u slučaju boljih rezultata ulaganja, odnosno manjih iznosa u slučaju slabijih prinosa. U planu su, ipak, i mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio utjecaj 'loših' godina i osigurala isplata mirovina do kraja života. Novi propisi stupit će na snagu do 2028. godine.