GRIJESI IZ PROŠLOSTI

Inina tvrtka Crosco u milijunskim dugovima zbog sumnjivih preuzimanja

10.02.2017 u 11:10

Bionic
Reading

Dok Vlada priprema modele otkupa MOL-ova udjela u Ini, Inina tvrtka kći 'Crosco naftni servisi' prolazi kroz turbulentno razdoblje. Izostaju investicije, tvrtka gubi svoje mjesto na tržištu, a upitna je i budućnost radnih mjesta

Na nedavnom sastanku sa sindikatima Uprava je najavila da bi, ako se do ljeta ne sklope novi poslovi, moglo biti velikih otpuštanja. Zbog niske cijene nafte u svijetu se vrlo malo buši, ali glavni razlog CROSCO-vih problema ipak su loše akvizicije u prošlosti na koje sindikati godinama upozoravaju.

Crosco je naime, kreditima Ine 2007. i 2009. godine za 62 miljuna dolara kupio mađarske tvrtke Rotary i Drill Trans. Iz due diligence analiza koje su obavljene prije kupnje bilo je vidljivo da su mađarske tvrtke prezadužene, da imaju zastarjelu opremu te da su potpuno ovisne o MOL-u koji je već tada najavio smanjivanje istraživanja.

Kupnju je u ime hrvatske strane vodio predsjednik Uprave Bojan Milković, kojem se trenutačno zbog sumnji u koruptivne radnje sudi u dva postupka. Milkovića je na čelo Crosca, po preporuci Ive Sanadera, postavio tadašnji član Uprave Ine Jozo Petrović.

Milković je ignorirao revizorska upozorenja pa je najprije za tvrtku Rotary 2007. vlasniku - mađarskom tajkunu Lajosu Tolnayu, isplatio 42 milijuna dolara. Tolnay je 4 godine prije Rotary kupio od MOL-a za 13 i pol milijuna dolara, a revizija pokazuje da je pri kupnji imao zajamčene ugovore na temelju kojih je podignuo velike kredite. Tek kada su ugovori s MOL-om privedeni kraju - tvrtku kupuje Crosco za trostruko veću vrijednost.

20 milijuna dolara od te kupnje isplaćeno je panamskim off shore tvrtkama Amberley, Baswood i Southtech Overseas, registriranima u odvjetničkom uredu Lima i partneri.

2009. Milković je kupio transportnu tvrtku Drill Trans. 20 milijuna dolara uplaćeno je na račune kompanija Everest i Topaz u Anguilli, još tajnovitijem poreznom raju. Nepoznate vlasnike predstavljao je agent.

Gostujući u Temi dana predsjednik sindikata INAŠ Zdenko Mučnjak rekao je kako je u vrijeme premijera Ive Sanadera Nadzorni odbor Ine tražio podatke o tim transakcijama, no nije uspio doći do podataka. Nadzorni odbor je ocijenio da u radnjama vezanima uz Crosco ima koruptivnih radnji i o tome obavijestio vladu premijera Zorana Milanovića, no ni od njih nije dobio nikakvu reakciju. Puno je bilo takvih postupaka, a da hrvatske institucije nisu reagirale, istaknuo je Mučnjak.

Naftni stručnjak Davor Štern rekao je kako se to događalo u vrijeme kad je Hrvatska upravljala Inom. Tu nije glavno pitanje tko je nešto napravio, već zašto se dozvolilo da se to događa i zašto nisu naknadno provedeni izvidi i pokušalo se doći do istine. Razlog svemu tome vidi u općoj nezainteresiranosti i nemogućnosti da se uđe u trag takvim poslovnim transakcijama. Štern kaže kako se u Ini puno toga lošeg događalo od 2000. nadalje. Rekao je kako je i sam upozoravao na mnoge nepravilnosti, no nikad nije bilo nikakvih reprekusija za ljude koji bi trebali odgovarati.

Istražujući uplate koje su išle iz Crosca HRT je uspio doći samo do odvjetničkog ureda koji predstavlja vlasnika. No, mađarski mediji su prije nekoliko godina istražili vlasničku strukturu Rotaryja i dobili podatke da je čine ljudi bliski Sandoru Csanyiju koji je uz Orbana najmoćniji čovjek u Mađarskoj. Predsjednik je uprave OTP banke, a u spomenuto vrijeme bio je čelni čovjek MOL-a. Čini se da je među vlasnicima i netko iz Hrvatske, no za tu tvrdnju još nema dokaze.

Zanimljivo je da su isplate koincidirale s važnim političkim događajima u Hrvatskoj - 2007. - prije parlamentarnih izbora, a 2009. - s odlaskom Ive Sanadera.