DEVET MJESECI

INA: Solidan rast prihoda, oštar pad dobiti

30.11.2008 u 14:50

Bionic
Reading

Naftna kompanija Ina u prvih je devet mjeseci ove godine povećala prihode od prodaje za 24 posto, na 22,3 milijarde kuna, dok je neto dobit u iznosu 355 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani smanjena za 51,2 posto

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević u komentaru rezultata ističe rast prihoda od prodaje za 24 posto, te EBITDA za 20 posto, na 2,4 milijarde kuna.

'Unatoč ovom rastu, neto dobit je smanjena na 355 milijuna kuna zbog financijskog gubitka, primarno zbog negativnih tečajnih razlika koje su rezultat rasta tečaja američkog dolara u trećem tromjesečju 2008.', naglašava Dragičević.

Prema podacima iz izvješća, dobit iz osnovne djelatnosti INA Grupe za prvih devet mjeseci iznosi 890 milijuna kuna i povećana je za 11 milijuna kuna u usporedbi s istim razdobljem lani. 'Povoljniji rezultat uslijed viših cijena nafte i veće eksterne prodaje nafte izvan Hrvatske umanjen je utjecajem 'price cap-a' i nepovoljnim utjecajem smanjene proizvodnje ugljikovodika te manjom proizvodnjom i prodajom naftnih derivata', navodi se u Ininoj objavi.

'Zadržavanje neprimjene maksimalno moguće cijene prema formuli za izračun maloprodajnih cijena naftnih derivata ('price cap') negativno je utjecalo na rezultat u prvih devet mjeseci za 218 milijuna kuna (što je 112 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani). Zajedno s novoutvrđenim negativnim učinkom reguliranih cijena UNP-a (ukapljeni naftni plin) u iznosu od 294 milijuna kuna ukupni izgubljeni prihod iznosi 512 milijuna kuna', ističu iz Ine.

Navode također kako je iz financijskih aktivnosti u devet mjeseci ostvaren gubitak od 448 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarena dobit od 71 milijun kuna. Nepovoljniji rezultat, kako se navodi, prvenstveno je proizašao iz 476 milijuna kuna većih negativnih tečajnih razlika kao rezultat povećane zaduženosti i jačanja američkog dolara u zadnjem tromjesečju.

Prema podacima iz izvješća, Inin segment Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u prvih je devet mjeseci ove godine povećao dobit iz osnovne djelatnosti za 314 milijuna kuna, na 1,7 milijardi kuna.

No, pritom se napominje kako 'Uprava vjeruje da je 'price cap' direktna posljedica visokih cijena sirove nafte budući da regulator smatra da je profit SD Istraživanje i proizvodnja dostatan izvor kompenzacije reguliranih cijena'.

Također se ističe kako je pozitivan učinak viših cijena sirove nafte djelomično umanjen nižom dnevnom proizvodnjom ugljikovodika uz povećanu cijenu koštanja proizvodnje, gubitkom iz prodaje uvoznog prirodnog plina (veće količine i veća uvozna cijena), te većim troškovima Crosco Grupe zbog neusklađenosti dinamike prihoda i troškova (priprema i transport bušaće garniture na novu lokaciju).

Segment Rafinerije i marketing u devet je mjeseci ostvario gubitak iz osnovne djelatnosti od 99 milijuna kuna (u isto vrijeme lani dobit od 87 milijuna kuna). Posljedica je to, kako se objašnjava, nepovoljnog proizvodnog randmana, manje prerade nafte i količinske prodaje proizvoda (ukupne prodane količine od 3.381 tisuću tona manje su za 6,8 posto), povećanog negativnog učinka 'price cap-a' te negativnog utjecaja reguliranih cijena UNP-a. Napominje se pritom kako su pokrenute aktivnosti na izradi pravilnika koji će regulirati formiranje cijena UNP-a.

U segmentu Trgovina na malo iz Ine ističu rast prodanih količina za 2,1 posto, ali i gubitak iz osnovne djelatnosti od 101 milijun kuna (u isto vrijeme lani dobit od 36 milijuna kuna), što se objašnjava manjom maloprodajnom maržom, većim negativnim efektom vrijednosnog usklađenja imovine, itd.

Kapitalna ulaganja Ine povećana su za 1,3 milijarde kuna, na više od 2,8 milijardi u prvih devet mjeseci ove godine, pri čemu se veći dio odnosi na program modernizacije rafinerija te projekte Sjeverni Jadran i Sirija.