analiza rasta cijena

Izračunali smo koliko je Ikea skuplja nego lani i koliko vam novca treba da opremite dnevni boravak

06.09.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Na razočarenje mnogih ljubitelja oku ugodnog, ali cjenovno prihvatljivog namještaja, Ikea je početkom ove godine najavila val poskupljenja zbog povećanja troškova poslovanja, odnosno rasta cijena sirovina, međunarodnog transporta i energenata. Usporedivši cijene iz prošlogodišnjeg online kataloga sa sadašnjim cijenama na njihovoj web stranici, izračunali smo koliko je zapravo poskupjela kupovina u Ikei

Cijene u ovoj švedskoj kompaniji nisu bile otporne na rast cijena sirovina, transporta i energenata. Ikea je i u Hrvatskoj nakon mjeseci suočavanja s problemima u opskrbnom lancu, što je rezultiralo sve više praznim policama, početkom ove godine najavila val poskupljenja, pritom ne precizirajući o kolikom se porastu cijena točno radi.

Kako bismo izračunali koliko su poskupjeli Ikeini proizvodi, usporedili smo cijene popularnih proizvoda iz kataloga za njihovu poslovnu 2021. godinu sa sadašnjim cijenama na njihovoj web stranici. Riječ je o posljednjem katalogu, koji je vrijedio od 1. rujna 2020. godine do 31. kolovoza 2021. godine, nakon kojeg Ikea više nije izdavala kataloge.

Neki proizvodi iz iste linije dvostruko skuplji, neki 20-ak posto

Zanimljivo je to da u istim linijama proizvoda poskupljenje u odnosu na prošlu godinu dosta varira. Tako ćete za trosjed GRÖNLID platiti 19 posto više (5300 kuna), za dvosjed 33 posto više (4700 kuna) dok ćete za fotelju dati 121 ili 96 posto više, ovisno o boji koju odaberete (3600/3200 kuna). Pritom valja napomenuti da je prošlogodišnja cijena potonjeg proizvoda od 1629 kuna u Ikeinu katalogu naznačena za srednje sivu boju tkanine, koje više nema u asortimanu. Za tamnosivu fotelju iz ovogodišnjeg asortimana platit ćete 3600 kuna dok je za fotelju u nekim drugim bojama određena cijena od 3200 kuna.

Namještaj GRöNLID Izvor: Screenshot / Autor: Ikea Hrvatska, web-stranica

S druge su strane neki proizvodi poskupjeli i dvostruko, kao npr. fotelja BUSKBO - sada se prodaje po cijeni od 1799 kuna dok je prošle godine koštala 899 kuna. Ipak, na sreću mnogih, popularni naslonjač/fotelja STRANDMON poskupio je samo 15 posto (1499 kuna), a neke druge fotelje, poput one iz linije REMSTA, skuplje su za 50 posto (1799 kuna).

Stolac ili tabure ALSEDA, napravljen od vlakana banane, koji ste zasigurno barem jednom vidjeli na nekoj 'instagramskoj' fotografiji nečijeg dnevnog boravka, poskupio je 75 posto (349 kuna).

Ikea - fotelje i stolci Izvor: Screenshot / Autor: Ikea, web-stranica

Za Ikeinu biblioteku BILLY, jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda svih vremena koji se prema prijašnjim napisima prodavao svakih pet sekundi negdje u svijetu, sada morate dati 23 posto više, odnosno 3200 kuna ako je kupujete u dvostrukoj verziji i sa staklenim vratima. Za dvostruku biblioteku BILLY bez vrata platit ćete 40 posto više, odnosno 1400 kuna umjesto prošlogodišnjih 999 kuna.

Za dnevni boravak 40 posto više

Za biblioteku HEMNES dat ćete pak 67 posto više (1499 kuna), kao i za njihovu komodu s tri ladice. Linija HEMNES oduvijek je bila nešto skuplja u odnosu na druge linije Ikeinih proizvoda. Ipak, njihova vitrina s tri ladice skuplja je samo 11 posto (2999 kuna), a izrazito popularni noćni ormarić samo 14 posto (349 kuna).

Namještaj HEMNES Izvor: Screenshot / Autor: Ikea, web-stranica

Još jedan popularan Ikein proizvod, komoda s dvije ladice MALM, poskupjela je visokih 75 posto (349 kuna), a komoda s jednom ladicom više iz iste linije skuplja je za 50 posto (749 kuna).

Kako bismo saznali koliko ćete više novca morati izdvojiti za opremanje dnevnog boravka u Ikei u odnosu na prošlu godinu, usporedili smo cijene odabranog namještaja za sjedenje, stolića i TV klupe. Ako ste, naprimjer, prošle godine kupili trosjed, dvosjed i fotelju GRÖNLID, komplet stolića VITTSJÖ i TV klupu IKEA PS, za to ste morali izdvojiti 10,567 kuna. Danas biste isto to platili 40 posto više, odnosno 14.848 kuna.

Namještaj MALM Izvor: Screenshot / Autor: Ikea Hrvatska, web-stranica

ikea objašnjava

'Godinama smo držali i spuštali cijene, ali pandemija je dovela do rasta troškova'

Upitali smo Ikeu zbog čega su neki proizvodi jako poskupjeli pa nam kažu da su od dolaska na hrvatsko tržište godinama zadržavali iste cijene proizvoda, a neke od njih nastojali su i sniziti.  

'Uslijed krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 rasli su troškovi poslovanja, što uključuje probleme i drastičan porast cijena međunarodnog transporta te značajno poskupljenje sirovina i energenata. Zato smo od početka godine bili prisiljeni napraviti korekcije cijena na globalnoj razini, što smo i javno komunicirali. Situacija s većim cijenama energenata i sirovina u nestabilnom međunarodnom okruženju, kojoj svi svjedočimo, i dalje se nastavlja i utječe na velik dio gospodarskih subjekata, pri čemu ni IKEA nije iznimka', poručili su nam i zaključili:   

'Poskupljenje se odnosi na sva tržišta na kojima IKEA posluje, uključujući hrvatsko, a sve korekcije učinjene su kako bismo osigurali dugoročnu održivost svog poslovanja. Kada su u pitanju razlike u porastu cijena iz iste serije, one su ponajviše uvjetovane cijenama sirovina koje su različite za pojedine proizvode te njihovim porijeklom. Inače, IKEA formira cijene na određenom tržištu uzimajući u obzir situaciju na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana te prisutnost konkurencije. U tvrtki IKEA ostajemo posvećeni traganju poslovnih rješenja kojima ćemo osigurati pristupačnu ponudu, dostupnu što većem broju ljudi, u skladu s tržišnim uvjetima.'