kritika vladajućima

SDP predstavio treći paket mjera za borbu protiv inflacije, a Vladi poručuju: Kapitulirali ste

05.09.2022 u 13:47

Bionic
Reading

SDP je u utorak predstavio treći paket mjera za borbu protiv inflacije, uz kritiku Vladi da čini premalo i prekasno te da je potpuno kapitulirala u odnosu na rast cijena, a smatraju i da mjere koja Vlada najavljuje ovih dana ponajprije idu za tim da prikriju kriminal u Ini

„Iako inflacija pogađa sve u društvu, ali nije isto imaš li plaću 20 ili 4 tisuće kuna i zato fokus svih nas koji na tome da radimo i trudimo se pomoći ljudima, ponajprije onima kojima je najteže i koji ne razmišljaju da malo uštede nego hoće li ove zime moći upaliti grijanje i kupiti hranu s kojom će preživjeti”, poručio je s konferencije za novinare predsjednik SDP-a Peđa Grbin..

SDP je, podsjeća, predstavio paket mjera u siječnju, sljedeći u lipnju, a sada predstavljaju treći zato što su inflacija i rast cijena iz trenutka u trenutak sve veći.

"Za razliku od nas, Vlada je svoj paket mjera predstavila u veljači i do danas su se bavili jedino i isključivo cijenom goriva, a to nije dovoljno. Sve što Vlada u ovom trenutku čini je prekasno i nedovoljno jer je riječ o kratkoročnim mjerama koje se odnose na krpanje onoga s čime se danas suočavamo", rekao je Grbin.

Nedostaju srednjoročne mjere, poput SDP-ovih, kojima bi trebalo osigurati da se mirovine usklađuju na pravedniji način. Nema ni dugoročnih mjera jer Hrvatska kaska za energetskom tranzicijom a njome se moglo osigurati da cijene energenata budu niže te da sigurnost opskrbe ne ovisi o tome "hoće li se danas ili sutra Putin probuditi na krivu nogu i Europi zavrnuti dotok plina”, kaže.

Smatra kako Vlada jedino što radi je bacanje novca da bi "popeglala" loš PR koji se dogodio zbog goleme krađe u Ini, sve rade u panici i stihijski s na mjerama se trebalo raditi mjesecima.

Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica naglasio je da u najnovijem paketu mjera i dalje traže usklađivanje mirovina, ali i beskamatne kredite za solare za poduzetnike, smanjenje PDV-a na električnu energiju za kućanstva s 13 na 5 posto, uvođenje subvencije od 40 lipa po kWh za male i srednje poduzetnike, a prvenstveno za industrijski sektor koji je najpogođeniji inflacijom.

"Tražimo usklađivanje plaća u javnom sektoru kako bi se zaposlenici zaštitili od inflatornog udara, uvođenje i monitoring poreza na ekstraprofit kao i garanciju da trošak režija neće prijeći 30 posto dohotka kućanstva, a ako prijeđe da će subvencijama nositelja ekonomske politike biti zaštićeni od prelaska tog limita".

SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac ocijenio je da država je potpuno kapitulirala u odnosu prema rastu cijena. "Zanima me ima li Vlada bilo kakav mehanizam da kontrolira cijene i vidi što se događa na tržištu. Ako ima, pozivam ih da prvog dana Sabora donesu taj dokument gdje kažu kako su kontrolirali cijene.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

"Pozivam Hrvatski zavod za statistiku, Državni inspektorat i HNB da pokažu taj dokument, da vidimo što su radili zadnjih nekoliko mjeseci jer je ovo totalna kapitulacija. Ne može se dogoditi da jaja s 10 odu na 25 kuna, toaletni papir s 20 na 40 kuna, a jogurt s 11 na 22 kune”, upozorio je Lalovac.

Pozvao je Zavod za statistiku da nađe što je poskupjelo 12 posto jer je tolika inflacija budući da je ono što kupuju građani poskupjelo 100 posto, jer Zavod to kasno registrira. "Neka nam i HNB, koji je rekao da kupujemo jeftinije, kaže gdje je to jeftinije da i mi kupujemo, a Državni inspektorat neka kaže što su kontrolirali i kako se ponašala tržišna utakmica cijelo ovo ljeto", zatražio je Lalovac.