energetska kriza

Cijene plina u Europi skočile za gotovo četvrtinu nakon što su Rusi obustavili dotok Sjevernim tokom 1

05.09.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u listopadu za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh). Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje. Kompanija je prošlog tjedna obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Europu u subotu rano ujutro.

„Do plina je teško doći - sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije”, tumači viši suradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Jacob Mandel. „Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Europi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Europa moći uvesti bit će ograničena”, dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetsko gospodarstvo u oporavku od pandemije 'progutalo' ponudu, napominje Reuters.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN