BRITANCIMA SKUPLJI NAMJEŠTAJ

Ikea poskupljuje cijene brojnih proizvoda i do 50 posto, evo i zašto

30.12.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Ikea je povećala cijenu brojnih artikala i do 50 posto u Velikoj Britaniji, okrivljujući rast troškova lanaca opskrbe uzrokovanih pandemijom koronavirusa

Nakon što su se kupci požalili da su cijene nakon Božića naglo porasle, iz najvećeg svjetskog trgovca namještajem poručili su da više nisu u stanju apsorbirati povećane troškove te da ih prenose na potrošače.

'Nažalost, došlo je do značajnog povećanja troškova u cijelom opskrbnom lancu, uključujući sirovine, transport i logistiku. Kako to još uvijek traje, potrebno je povećati cijene za mnoge naše proizvode', poručio je glasnogovornik Ikee poutem Twittera, javlja The Guardian.

Na ažuriranoj web stranici mogu se uočiti značajna povećanja cijena pojedinih artikala. Između ostaloga, cijena radnog stola Malm porasla je s 99 na 150 funti, što je skok od više od 50 posto. Jokkmokk stol s četiri stolice također je poskupio za 50 posto, s 99 na 149 funti, u usporedbi s početkom ove godine.

Krevet Hemnes poskupio je s 215 funti na 279 funti, što je porast od 30 posto, dok je cijena komode s devet ladica Alex porasla za 35 posto, s 85 na 115 funti. Dječji krevetić Kura poskupio je za 14 posto, sa 129 funti na 150 funti, dok je Ikein kauč Klippan, jedan od najpopularnijih artikala švedske trgovine, skuplji za 20 funti (povećanje od 11 posto – na 199 funti).

Ikea je potvrdila da je tvrtka podigla cijene u više zemalja u raličitim rasponima. 'Od početka pandemije, Ikea je uspjela apsorbirati značajno povećanje troškova u cijelom opskrbnom lancu, zadržavajući cijene što je moguće niže i stabilnije. Sada, kao i mnogi drugi trgovci, morali smo podići cijene kako bismo ublažili utjecaj na naše poslovanje', rekao je glasnogovornik.

'Povećanje cijena varira, ali ostaje u skladu s onim što vidimo na globalnoj razini u Ikei, što je otprilike 9 posto prosječnog povećanja u različitim zemljama i asortimanu proizvoda, zaključuju u Ikei.

Rast cijena u Ikei dolazi nakon što je inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u studenom dostigla 10-godišnji maksimum od 5,1 posto.