TKO RADI BIT ĆE UHAPŠEN

Idući tjedan 40 posto Hrvata na godišnjem!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2010 13:44
  • Objavljeno 17.06.2010 u 13:44
turizam, jadran, garden festival

turizam, jadran, garden festival

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Mišković

Gospodarska kriza utječe na planove za godišnji odmor kod 63 posto ispitanika, a svega petina ili 20 posto očekuje ove godine regres i to prosječno 1.966 kuna, pokazuju rezultati istraživanja o godišnjim odmorima koje je proveo portal MojPosao

Istraživanje je portal proveo tijekom svibnja na uzorku od preko 500 ispitanika.

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23 dana godišnjeg odmora, a unatoč izmjenama Zakona o radu, nema promjena u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Ispitanici koji imaju dvije ili manje godina radnog iskustva imaju prosječno 21 dan godišnjeg odmora, a oni s više od 20 godina radnog iskustva prosječno 27 dana.

Po djelatnostima, najviše dana godišnjeg odmora, prosječno 26, imaju zaposlenici u sektoru zdravstvene zaštite, državnoj upravi, sudstvu i pravnim poslovima te znanosti, obrazovanju i odgoju.

Najmanje pak dana, prosječno 21 dan, imaju ispitanici koji rade u proizvodnji strojeva i uređaja, a tek dan više zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, građevini i arhitekturi, trgovini te IT industriji

Trajanjem godišnjeg odmora nije zadovoljna polovica ispitanika koji bi htjeli više slobodnih dana, no, bez obzira na to većina ispitanika ne bi se odrekla povišice na račun godišnjeg odmora - 85 posto ispitanika radije bi odabralo povišicu nego dodatne slobodne dane u vrijednosti godišnje povišice.

Velika većina anketiranih, njih 87 posto, planira ove godine ići na godišnji odmor, no, čak je 63 posto ispitanika izjavilo kako trenutna gospodarska situacija utječe na njihove planove za godišnji odmor, što je više nego prošle godine kada je kriza utjecala na planove 44 posto ispitanika

Utjecaj krize na planove za godišnji odmor uvelike ovisi o mjesečnim primanjima ispitanika, pa tako kriza utječe na samo trećinu ispitanika s primanjima iznad 10.000 kuna, a na tri četvrtine (75 posto) ispitanika s primanjima do 4.000 kuna.

Kriza će utjecati na trošenje manje novca nego je planirano (45 posto ispitanika), a 29 posto njih neće nigdje putovati iako će koristiti godišnji odmor.

Ove godine svega petina ispitanika očekuje regres (njih 20 posto) i to prosječno 1.966 kuna, što je više nego upola manje u odnosu na prošlu godinu kada je regres očekivalo 47 posto ispitanika

Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama pa tako 28 posto ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama očekuje regres, za razliku od samo 12 posto ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama.

Istraživanje je također pokazalo da će velik broj ispitanika iskoristiti blagdane u lipnju te će njih 41 posto 'spojiti' 22. i 25. lipnja i taj tjedan iskoristiti za godišnji odmor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!