IDC ADRIATICS

ICT tržište u padu treću godinu za redom

08.12.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište informacijskih tehnologija (IT) i ove će godine, treću za redom, zabilježiti pad, i to za gotovo 3 posto u odnosu na prošlu godinu ili na 1,03 milijarde američkih dolara, a porast se očekuje tek iduće godine, od 2,3 posto, na 1,05 milijardi dolara, prognoze su analitičke kuće IDC Adriatics

Riječ je o revidiranim projekcijama rasta IT tržišta, nakon prethodne, nešto optimističnije koju je IDC Adriatics objavio u travnju ove godine.

Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.

'Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju te nedavni parlamentarni izbori dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena', ističe direktor IDC Adriatics-a Boris Žitnik

Pritom naglašava da se i ta nova prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji, jer u suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao.

Prema novoj prognozi IDC-a, u 2011. su sve sastavnice hrvatskog IT tržišta(hardver, softver i IT usluge)zabilježile pad, a jedini segmenti koji su rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja.

Potrošnja na hardver pritom i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ju isporuke IT usluga i softvera.

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji prognoziraju za 2012. bit će, kako navode, odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske EU.

Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije, ističu iz IDC Adriatics-a.