HRVATSKI ENRON

I FBI je rasplitao aferu Spice?

30.08.2011 u 10:24

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je u veljači 2010. na sastanku u američkom veleposlanstvu izjavio da bi rasplitanje afere Podravka moglo biti 'hrvatski Enron', otkriva diplomatska depeša koja je jučer objavljena na WikiLeaksu

Bajić je Podravku usporedio s Enronom zato što je smatrao da bi taj slučaj mogao promijeniti 'pravila igre' u Vladinim nastojanjima da suzbije korupciju, pogotovo ako se uspije prikupiti dovoljno dokaza da je Polančec namjerno Inu prodao ispod vrijednosti, piše Business.hr.

Naime, kao što je već neko vrijeme poznato, Ina je u cijeloj priči osvanula zato što je mađarski Mol suvlasnik OTP-a, a upravo ta banka dala je kredit kojim je trebalo biti financirano preuzimanje Podravke od članova Uprave.

Kao što se navodi i u depeši, postoje sumnje da je Polančec kredit osigurao tako što je Molu napravio mnoge ustupke u pregovorima o Ini.

U depeši iz veljače prošle godine spominje se i kako mediji spekuliraju o tome da je u aferu Podravka i prodaju Ine ispod cijene bio umiješan i bivši premijer Ivo Sanader, no treba istaknuti da tada još nije bila poznata optužba za mito od 10 milijuna eura, koliko je Sanader navodno primio od Mola kako bi im prepustio kontrolu nad Inom.

Bajić je 2. veljače prošle godine dužnosnicima američkog veleposlanstva odbio reći je li Sanader dio istrage afere Spice, ali u depeši se naglašava da je tijekom nekoliko prijašnjih susreta rekao da njegov ured bivšeg premijera istražuje u nekoliko slučajeva.

Depeša iz američkog veleposlanstva u Zagrebu detaljno prepričava već dobro poznate dijelove afere Spice, s time da su imena svih umiješanih kompanija cenzurirana.

Zbog toga nije moguće dešifrirati možda i najzanimljiviji detalj depeše, a to je u istraživanju kojeg sporazuma je Bajiću i Uskoku pomagao ili čak još uvijek pomaže FBI. Poznato je samo to da se radi o sporazumu za koji je Bajić prije godinu i pol dana tvrdio da je legalan te kako ga samo zanima tko je u njemu sudjelovao s hrvatske strane.