NA POTEZU VLADA

HUP nudi pomoć u rješavanju nelikvidnosti

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 01.06.2010 17:36
  • Objavljeno 01.06.2010 u 15:37
Damir Kuštrak

Damir Kuštrak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Hrvatska udruga poslodavaca spremna je pomoći Vladi u rješavanju problema nelikvidnosti, ali tome treba pristupiti hrabro i s jasnim ciljevima. Poslodavci predlažu model kvazidržavnog faktoringa kojim bi se neplaćanje svelo na podnošljivu mjeru

U HUP-u ocjenjuju da je klasična multilateralna kompenzacija neizvediva jer Fina ne evidentira sva neplaćena potraživanja. U takvim uvjetima postoji mogućnost zlouporabe pa bi takav model bio previše rizičan.

Kao moguće rješenje vide neku vrstu faktoringa, ciljane kompenzacije ili cesije. 'Cijeli proces mora pokrenuti država, a važno je da se u njega uključe svi, od proračunskih korisnika i javnih poduzeća, preko lokalne uprave i poduzeća u njenom vlasništvu, do privatnog sektora', naglasio je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

Ideja je da se država preko neke svoje institucije uključi u naplatu potraživanja slično kao što je to učinila prije deset godina. U HUP-u smatraju da za pokretanje procesa nije potreban veliki kapital. Lanac neplaćanja moći će se, kažu, riješiti ako se krene od najvećih tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi