ANALIZA SENSE CONSULTINGA

Hrvatska povoljnija za investitore od Slovenije

06.02.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Sa 170 posto višim poticajima i poduzetničkim zonama koje čine optimalne lokacije za investicije Hrvatska je znatno povoljnije odredište za investitore od Slovenije, pokazuje analiza tvrtke Sense Consulting

Hrvatska tvrtka za poslovno savjetovanje Sense Consulting u novoj studiji slučaja usporedila je uvjete investiranja u Hrvatskoj i Sloveniji. Zadatak Sense Consultinga bio je usporediti poticaje i potpore u Hrvatskoj i Sloveniji te nakon odabira države identificirati, odabrati i preporučiti lokaciju koja će pružiti najpovoljnije uvjete za investiciju.

Osim osnovnih kriterija koje je buduća lokacija morala zadovoljiti (poput veličine zemljišta, blizine glavnih prometnica, dostupne radne snage), značajan utjecaj na konačan odabir imali su i očekivani državni i poticajiEU-a koje tvrtka može ostvariti odabirom lokacije.

Naime, u Hrvatskoj se prema novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja investiranjem na prostoru hrvatskih županija s registriranom stopom nezaposlenosti preko 20 posto može ostvariti i do 50 posto veći iznos bespovratnih poticajnih sredstava u odnosu na županije u kojima je registrirana stopa nezaposlenosti u rasponu od 10 do 20 posto.

Predmet daljnje analize bile su poduzetničke zone na području Hrvatske s obzirom da predstavljaju značajno sredstvo nacionalne politike poticanja lokalnog ekonomskog razvoja. Metodološki, analiza poduzetničkih zona za predmetnu investiciju provedena je kroz nekoliko faza: odabir regija prihvatljivih za investiciju, odabir poduzetničkih zona koje su u funkciji i zadovoljavaju minimalne kriterije investicije te poslovnih zona koje su optimalne za investiranje.

Istraživanje je rezultiralo pronalaskom dviju poduzetničkih zona u Hrvatskoj s najpovoljnijim uvjetima investiranja. 'Analiza je kao najkvalitetnije izdvojila dvije poduzetničke zone koje su zadovoljile sve kriterije koje je zadao klijent, uz maksimalizaciju potencijalnih poticaja i olakšica. Zadovoljstvo mi je da kao rezultat istraživanja mogu istaknuti početak pregovora investitora s dvije preporučene zone te se vrlo brzo očekuje i početak investicije na jednoj od preporučenih lokacija', rekla je Ana Jadreško, konzultantica iz tvrtke Sense Consulting.