potpisan ugovor

HPB postaje jedini vlasnik šibenske Jadranske banke

04.07.2018 u 13:35

Bionic
Reading

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i Hrvatska poštanska banka (HPB) potpisale su u Ministarstvu financija Ugovor o prodaji dionica šibenske Jadranske banke. Time je HPB postao jedini vlasnik te banke

Potpisi čelnika DAB-a i HPB-a Marije Hrebac i Tomislava Vuića na ugovore kojim će Hrvatska poštanska banka postati vlasnik svih dionica Jadranske banke te provođenju dokapitalizacije i pripajanju, stavljeni su u nazočnosti ministra financija Zdravka Marića.

'Jadranska banka posluje od 1957. godine, a njezin je značaj neupitan je za gospodarstvo Šibensko-kninske županije. Njezinom sanacijom izbjegnuta je likvidacija i stečaj, omogućen nastavak redovnog poslovanja Banke i njenih klijenata, očuvana su radna mjesta te su spriječene sve izravne i neizravne negativne posljedice koje bi stečaj prouzročio', rekao je tom prilikom ministar Marić.

Glavna skupština HPB-a, kako su priopćili iz Uprave ove banke, odobrila je stjecanje kvalificiranog udjela (100 posto dionica) u Jadranskoj banci za što se u skoro vrijeme očekuje i suglasnost Hrvatske narodne banke.

'Kupnja i pripajanje JABA-e izuzetno je važno za HPB, ne samo kao jači iskorak u Dalmaciji, već i kao znak da smo spremni i sposobni preuzimati druge banke te jačati poziciju jedine preostale veće banke u domaćem vlasništvu. Pripajanje je test za nas jesmo li ovakve komplicirane pothvate u stanju provesti brzo i efikasno bez značajnog remećenja redovnog poslovanja. Nadamo se ćemo jednom doći u priliku pripojiti i neku veću banku te se veselimo novim izazovima', poručio je Tomislav Vuić, predsjednik HPB-a.

Namjera HPB-a je, odmah po stjecanju kvalificiranog udjela, provesti dokapitalizaciju Jadranske banke u iznosu 110 milijuna kuna. Slijedi imenovanje Nadzornog odbora i Uprave Jadranske banke koja će u najkraćem objektivno mogućem roku biti pripojena HPB-u.

'Sanacija Jadranske banke provedena je temeljem nove europske i hrvatske regulative, a po prvi puta u Hrvatskoj trošak sanacije nisu snosili porezni obveznici niti državni proračun nego dioničari i vjerovnici banke te ostale kreditne institucije u Hrvatskoj putem sanacijskog fonda. Temeljem Sheme za sanaciju malih banaka koju nam je odobrila EK, osigurano je da Banka tijekom sanacijskog postupka redovno posluje, kao i gospodarstvo Šibensko-kninske županije koje je značajno vezano na ovu bank', rekla je Marija Hrebac, direktorica DAB-a.