propao četvrti natječaj

Hotel na Velebitu kao da je proklet. HAC odbio Kineze, ali i trgovce polovnim vozilima

27.09.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Niti iz četvrtog pokušaja Hrvatske autoceste (HAC) nisu uspjele naći koncesionara za odmorište Marune s pripadajućim hotelom, smještenim neposredno pred južnim, dalmatinskim ulazom u tunel Sveti Rok. Interes su iskazale dvije tvrtke - trgovac rabljenim automobilima, zagrebački TRCZ i firma Pag Spa Hotel, iza koje stoje kineski ulagači - ali njihove ponude su odbijene

Na upit tportala iz HAC-a su pojasnili da je tijekom obrade ponuda i pripadajuće dokumentacije utvrđeno da 'niti jedna ponuda nije bila potpuna u dijelu dokazivanja sposobnosti ponuditelja'.

Neslužbeno, jedan od ponuditelja pao je na dokazivanju financijske sposobnosti dok drugi nije uspio uvjeriti HAC da ima dovoljno znanja i iskustva u ugostiteljskoj djelatnosti.

Podsjetimo, prijašnja tri natječaja nisu urodila plodom, a u HAC-u su prilikom četvrtog natječaja odlučili promijeniti uvjete i sniziti cijenu koncesije.

Dok je prema prva tri natječaja budući investitor trebao isplaćivati HAC-u 5521,03 eura mjesečno, prema zadnjem natječaju novi koncesionar trebao je plaćati oko 1500 eura manje, odnosno 4027,26 eura.

Ostali uvjeti natječaja nisu se mijenjali pa tako koncesija traje 25 godina, a investitor nakon sklapanja ugovora ima obavezu da u roku od godinu i pol dovrši izgradnju prve faze objekta te pokrene djelatnost smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Hoće li HAC u očekivanom novom petom natječaju mijenjati uvjete koncesije, zasad nije poznato.

Hotel na Marunama, koji je jedno vrijeme nosio ime Velebitska kraljica, izgradio je 2008. Mladen Nekić uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke (HPB). Objekt nije dovršen, niti je ikad primio nekog hotelskog gosta.

  • +8
Hotel na odmorištu Marune Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Za Nekića je sve krenulo krivo kad je uslijed financijske krize propala njegova velika pršutana Mataš MN. Tvrtka je 2010. završila u stečaju, a ista sudbina zadesila je i njezinu sljednicu, firmu Jasen. Obje su u međuvremenu prestale postojati dok je hotel sve do danas ostao zatvoren, prepušten milosti vremena i putnicima namjernicima.

Iako je poslovno krahirao, Nekić je i dalje u stečajnom postupku polagao pravo na Velebitsku kraljicu. Država je s druge strane na ime dugova tvrtke Jasen u visini od 7,6 milijuna kuna odlučila oduzeti mu hotel s odmorištem.

Slučaj je 2019. završio na sudu i tek je nedavno Općinski sud u Zadru donio nepravomoćnu presudu u korist Republike Hrvatske.