velebitska kraljica

Hotel propalog 'kralja pršuta' žele Kinezi, ali i veliki trgovac rabljenim automobilima

04.07.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) uspjele su iz četvrtog pokušaja dobiti dvije ponude za koncesiju za odmorište Marune s pripadajućim hotelom, smještenim neposredno pred južnim, dalmatinskim ulazom u tunel Sveti Rok. Interes su iskazale dvije tvrtke - poznati trgovac rabljenim automobilima, zagrebački TRCZ, i firma Pag Spa Hotel, iza koje stoje kineski ulagači

TRCZ je u vlasništvu Ivana i Irene Pehar. Tvrtka je jedan od najvećih igrača na domaćem tržištu rabljenih automobila. Prošlu godinu završila je s 23,56 milijuna eura prometa i 1,28 milijuna eura zarade.

Poduzeće Pag Spa Hotel osnovano je prije pet godina i od tada je praktički poslovno neaktivno. U Sudskom registru kao vlasnik se navodi društvo CSEBA development, čiji je osnivač Mario Rendulić.

Rendulić je predsjednik Kinesko-jugoistočne europske gospodarske asocijacije (CSEBA), preko koje u Hrvatsku dolaze kineski investitori. Odnedavno je i član Uprave Luke Zadar, u kojoj većinski udio drže Kinezi.

I s TRCZ-om i s CSEBA-om pokušali smo kontaktirati mailom kako bismo više saznali o njihovim ponudama za Marune, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Pretpostavljamo da je njihova šutnja uvjetovana time što HAC tek treba odvagati koja je ponuda najbolja i za što će mu trebati otprilike dva mjeseca.

Kako dosadašnja tri natječaja nisu urodila plodom, u HAC-u su prilikom četvrtog natječaja odlučili promijeniti uvjete i sniziti cijenu koncesije.

Dok je prema prva tri natječaja budući investitor trebao isplaćivati HAC-u 5.521,03 eura mjesečno, prema novom će natječaju novi koncesionar plaćati oko 1500 eura manje, odnosno 4.027,26 eura.

  • +8
Hotel na odmorištu Marune Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Iz novog natječaja izbačen je i uvjet prema kojem investitor mora ukloniti drugu fazu objekta, što se odnosi na dodatne smještajne kapacitete.

Ostali uvjeti natječaja nisu se mijenjali pa će tako koncesija trajati 25 godina, a investitor će nakon sklapanja ugovora dobiti rok od godinu i pol za dovršetak izgradnje prve faze objekta te početak obavljanja djelatnosti smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Hotel na Marunama, koji je jedno vrijeme nosio ime Velebitska kraljica, izgradio je 2008. Mladen Nekić uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke (HPB). Objekt nije dovršen, niti je ikad primio nekog hotelskog gosta.

Za Nekića je sve krenulo krivo kad je uslijed financijske krize propala njegova velika pršutana Mataš MN. Tvrtka je 2010. završila u stečaju, a ista sudbina zadesila je i njezinu sljednicu, firmu Jasen. Obje su u međuvremenu prestale postojati dok je hotel sve do danas ostao zatvoren, prepušten milosti vremena i putnicima namjernicima.

Iako je poslovno krahirao, Nekić je i dalje u stečajnom postupku polagao pravo na Velebitsku kraljicu. Država je s druge strane na ime dugova tvrtke Jasen u visini od 7,6 milijuna kuna odlučila oduzeti mu hotel s odmorištem.

Slučaj je 2019. završio na sudu i tek je nedavno Općinski sud u Zadru donio nepravomoćnu presudu u korist Republike Hrvatske. Prema njoj, Nekić mora državi predati hotel u roku od 15 dana, s time da još uvijek ima pravo na žalbu.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti ta pravna trakavica i hoće li ona možda spriječiti novog koncesionara u preuzimanju Maruna i Velebitske kraljice.