NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

Hoće li i hotel na vrhu Velebita postati zatvor?

01.02.2013 u 10:03

Bionic
Reading

U godinama prosperiteta možda se stvarno činilo kao dobra ideja izgraditi hotel na 'vrhu' Velebita. Danas, u olovnim i recesijskim vremenima, to može zvučati samo suludo, a još luđe pomisao da bi netko tu investiciju i kreditirao. A baš je to 2007. učinila Hrvatska poštanska banka (HPB), jedina veća banka u domaćim rukama, zbog čega sad još uvijek traži način kako povratiti svojih 22,4 milijuna kuna

Hotel ni na nebu ni na zemlji, nazvan Velebitska kraljica, sa spektakularnim pogledom na sjevernu Dalmaciju, nedaleko od južnog portala tunela Sveti Rok izgradio je na zemljištu HAC-ovog odmorišta Marune nesuđeni 'kralj pršuta' Mladen Nekić. Upravo ga je ta, pokazalo se nerentabilna investicija, uz još neke rizične projekte u koje je krenuo taman na početku recesije, bacila na koljena.

Nekić: Tu ostvarite prvi vizualni kontakt s Mediteranom

Što ga je motiviralo da izgradi hotel na Velebitu, priupitali smo i samog Mladena Nekića. 'Čitav projekt bio je detaljno elaboriran na 80-90 stranica. Šteta je što hotel nije u potpunosti završen i što sad propada. Ima nekih 70-ak ležajeva i prvenstveno je namijenjen autobusnim grupama. Tu imate prvi vizualni kontakt s Mediteranom i još smo zamislili nekih 10 do 12 dodatnih sadržaja kojima bismo mogli privlačiti goste', kratko je pojasnio Nekić.

Njegova tvrtka Mataš M. N. iz Jasenica 2010. završila je u stečaju. Na put prema dolje prva ga je gurnula još jedna domaća novčarska uzdanica, Croatia banka zbog duga od oko osam milijuna kuna.

Kad su vidjeli da je vrag odnio šalu, navalili su i ostali vjerovnici, iako ih je Nekić uspio donekle 'zeznuti' jer je prije proglašenja stečaja s Mataš M. N.-a imovinu prebacio na nove tvrtke. Tako je hotel i inventar završio u novoj firmi Jasen.

Ukupno vjerovnici od Nekića potražuju više od 60 milijuna kuna, od čega najviše otpada na dug prema HPB-u od već spomenutih 22,4 milijuna kuna.

Prebacivanjem imovine na nove tvrtke Nekić se nije usrećio. Osim što je 2010. protiv njega zadarska policija podnijela kaznenu prijavu, svim firmama su trenutno blokirani računi i one praktički ne posluju. Za jednu od njih nedavno je zatraženo pokretanje stečaja zbog duga od 168.550 eura.

U čitavoj toj sapunici HPB je ipak uspio ovršiti hotel Velebitsku kraljicu, ali zasad ga ne uspijeva i unovčiti. Na dvije javne dražbe, zadnja je bila lani u veljači, za prodaju koncesije na zemljište s hotelom nitko se nije javio.

Koncesija dana od HAC-a koja traje do 1. srpnja 2032. procijenjena je na 3,9 milijuna eura, s tim da je na drugoj dražbi postavljen uvjet kako se ne može prodati ispod jedne trećine utvrđene vrijednosti, odnosno ispod 1,3 milijuna eura ili 9,8 milijuna kuna. Iz toga je jasno da se HPB već pomirio s tim da nikad neće povratiti svih svojih 22,4 milijuna kuna.

Kako je od zadnje javne dražbe prošlo više od godinu dana, a Velebitska kraljica i dalje zatvorena prkosi buri, zanimalo nas je što HPB planira sa svojom očito promašenom investicijom. Njihov 'opširan' odgovor prenosimo u cijelosti:

Protega se protegnuo sve do Velebita

HPB je odobrio kredit Nekiću kad je na njezinom čelu bio Josip Protega. A upravo zbog visokorizičnih kredita bivši šef HPB sjest će na optuženičku klupu u slučaju Bankomat.

Hrvatska poštanska banka kreditirala je 2007. godine društvo Mataš M. N. Banka danas nastoji naplatiti svoja potraživanja od tvrtke Mataš M. N. d.o.o. u stečaju. Na vaša pojedinačna pitanja Hrvatska poštanska banka nije u mogućnosti odgovoriti budući da je riječ o informacijama koje predstavljaju bankovnu tajnu.

Je li se itko uopće interesirao, pa barem na informativno razini, o Velebitskoj kraljici, pokušali smo zatim saznati i od stečajnog upravitelja tvrtke Mataš M. N. Frane Zvonimira Negre. On nam je objasnio kako hotel više nije njegova briga jer se nalazi u ovršnom postupku. Ali iz njegovog kratkog komentara jasno je što misli kolike su šanse da se nađe novi vlasnik.

'Taj hotel može biti pun jedino ako sve prolaze zatrpa snježna lavina. Pa tko je vidio naćuliti takav objekt na vrh Velebita?!' upitao se Negro.

A mi ćemo za kraj dodati da bi možda HPB trebao razmisliti o ideji Davora Šterna te pretvoriti Velebitsku kraljicu u zatvor, kao što on to predlaže za još jednu propalu investiciju, outlet Svetu Helenu kraj Zeline. Samo se bojimo, kako kriza ne jenjava, da će zatvora biti na sve strane.