hac otvorio nadmetanje

Ima li nade za hotel propalog 'kralja pršuta' na vrhu Velebita? Čini se da se nešto kreće

03.11.2022 u 08:52

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) otvorile su javno nadmetanje u kojem traže novog koncesionara nikad zaživjelog hotela na odmorištu Marune, smještenom neposredno pred južnim, dalmatinskim ulazom u tunel Sveti Rok, piše Slobodna Dalmacija

Objekt od gotovo 2000 četvornih metara, i to na rok od 25 godina, nudi se po početnoj cijeni mjesečne naknade od 41.598 kuna.

Hotel ni na nebu ni na zemlji, prvotnog imena Velebitska kraljica, izgradio je na zemljištu HAC-ovog odmorišta Marune nesuđeni 'kralj pršuta' Mladen Nekić. Upravo ga je ta, pokazalo se nerentabilna, investicija, uz još neke rizične projekte u koje je krenuo taman na početku recesije 2008. bacila na koljena.

Njegova tvrtka Mataš M. N. iz Jasenica 2010. završila je u stečaju, a ista sudbina zadesila je i njezinu sljednicu, firmu Jasen. Obje su u međuvremenu prestale postojati dok je hotel sve do danas ostao zatvoren, prepušten milosti vremenu i putnicima namjernicima.

'Predmetni objekt je devastiran jer je duži niz godina izvan uporabe nakon što je prijašnji ugovorni korisnik (Nekić i njegove tvrtke, op.a.), koji ga je gradio, prestao postojati', kazali su iz HAC-a za Slobodnu Dalmaciju.

Nekić je izgradio hotel kreditom Hrvatske poštanske banke (HPB) pa se postavlja pitanje znači li traženje novog koncesionara da je nekretnina 'oslobođena' od založnih prava HPB-a, kojem je propali poduzetnik ostao dužan najmanje 22,4 milijuna kuna.

  • +8
Hotel na odmorištu Marune Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Iz državne tvrtke tvrde da nekretnina nije opterećena založnim pravom.

'Ovaj prateći uslužni objekt na autocesti A1 je sastavni dio javne ceste i kao takav je javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Republike Hrvatske na kojem je sukladno odredbama Zakona o cestama isključena mogućnost stjecanja stvarnih prava. Predmetna nekretnina nije opterećena založnim pravom u svrhu osiguranja zajmova investitoru gradnje objekta', odgovorili su iz HAC-a.

Hoće li Velebitska kraljica konačno dobiti novog koncesionara i otvoriti svoja vrata, znat će se 1. prosinca, kad će biti otvaranje javnih ponuda.