GREEN PRIX NAGRADA

Grunteku dodijeljeno nacionalno priznanje, prepoznat je kao vrlo važan projekt za zelenu budućnost

07.06.2022 u 16:15

Bionic
Reading

U subotu 4. lipnja najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix. Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala, najvećeg zelenog festivala u regiji, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom

U sklopu dodjele nagrade Gruntek je, kao prvi projekt virtualnih vrtova u Hrvatskoj i šire, dobio priznanje za zelenu inovaciju koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama. Time je među više od 100 prijavljenih inovacija Gruntek prepoznat kao projekt od izuzetne važnosti za zelenu budućnost.

'Tradicionalni lanci nabave hrane su pod sve većim pritiskom i sve su manje održivi; previše je posrednika. Gruntek je varijanta direct-TO-consumer platforme sa održivim ekonomskim i ekološkim značajkama. Korisnici će nabavljati povoljnije i transparentnije, direktno od proizvođača, dok će proizvođačima zarada rasti. Sve to uz održive politike kao što su zero-waste, zero-food-waste i 100% organic', rekao je osnivač Tino Prosenik.

Gruntekovi eko vrtovi su idealno rješenje za sve one žele pouzdani izvor povrća. Svojim digitalnim vrtom korisnici upravljaju pomoću web aplikacije, a zatim uživaju u stvarnom eko povrću koje im dolazi na vrata. Dostave kašeta povrća su već počele, a u zdravim plodovima te boravku u zelenoj oazi na Grunteku korisnici uživaju sve do kraja listopada. Eko uzgoj na Grunteku ima certifikat agencije Bio Garantie, a uz same vrtove smještena je i piknik zona za obiteljska druženja, roštiljanje te edukativne radionice.

Količuna plastike manja za 100%

Gruntek je time postao mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane. Zbog konvencionalnog uzgoja koji šteti prirodi i ljudima, fokus je stavljen na eko uzgoj, smanjenje otpada od hrane i plastičnog pakiranja te kvalitetan i certificiran uzgoj povrća. Dodatno, povrće se proizvodi bez imalo plastike i bez stvaranja otpada od pakiranja, ali i otpadne hrane. Svaku dostavu povrća moguće  preusmjeriti kao donaciju kroz mrežu dječjih domova u Zagrebu. Kroz korištenje povratnih drvenih kašeta, smanjena je količina pakiranja za 85%, a količinu plastike za 100%.

Ovaj inovativan koncept koji spaja digitalizaciju i poljoprivredu nakon dvije godine od lansiranja svakim danom broji sve više korisnika čiji se vrtovi  nalaze na 22 hektara zemljišta u Prokljuvanima pored Čazme. Bez obzira što je sezona već počela, najam vrtova je još uvijek moguć, a besplatna dostava bogatih kašetica povrća već je krenula za Zagreb i okolicu, te Rijeku i Opatiju.