održivi razvoj

Gruntek otvorio vrata Zagrepčanima: Aplikacijom do organskih presadnica i mikrovrtova

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 14.06.2021 12:34
  • Objavljeno 14.06.2021 u 12:28
Otvorenje Grunteka

Otvorenje Grunteka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gruntek

Inovativni projekt Gruntek koji spaja digitalizaciju, poljoprivredu i zaljubljenike u organsku hranu otvorio je vrata za korisnike u Prokljuvanima gdje se okupilo 100-ak zagrebačkih obitelji, a svoje vrtove posjetile su i poznate osobe kao što je kazališni glumac Mislav Čavajda, radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan, kazališna glumica Olga Pakalović te načelnik općine Križ Marko Magdić

Gruntek je okupio i lokalne brendove koji podržavaju održiv način života kao što su Eko Borovnice Lisjak, Pčelarko omoti, Biljke Plants, Eko platnene vrećice, Fakat studio i OPG pčelarstvo Sekereš koji su predstavili svoje proizvode korisnicima vrtova. S ciljem održavanja ekosustava na Grunteku Lara Šafar iz udruge BIUS održala je radionicu izrade hotela za pčele koje će se uskoro smjestiti na vrtovima budućnosti. Program je obuhvatio i brojne dječje radionice edukativnog karaktera, koje su održane u dječjem parku posebno osmišljenom za obitelji s djecom, priopćili su iz Grunteka.

Web-based aplikacija Gruntek od svog je pokretanja krajem prošle godine doživjela brojne uspjehe i nagrade. Osim velikog interesa korisnika vrtova podršku projektu ponudile su i velike tvrtke poput Bauhausa, Nestlea i Croatia osiguranja. Projekt je uvršten u popis „najboljih digitalnih inovacija u 2020.“, a inovativan koncept Grunteka kao održivog rješenja za stanovnike velikih gradova predstavljen je i na WinDays20 konferenciji te LEAP summitu.

Podsjećamo, Gruntek je prvi koncept digitalizacije i pretplatničkog modela ekološkog uzgoja povrća u personaliziranim mikrovrtovima. Model je to kompleksne organizacije, nabave i logistike, naročito u podzastupljenom sektoru ekološka proizvodnje u Hrvatskoj.

  • +13
  • +10

Otvorenje Grunteka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gruntek

Iza zahtjevnog planiranja poljoprivrednih aktivnosti stoje Silvija Željezić iz tvrtke Geenea koja donosi odluke o prirodnim načinima prihrane i dohrane, Senad Okanović i Nikola Perleta iz tvrtke Eko Impuls koji brinu o uzgoju presadnica te tim od deset poljoprivrednika koji marljivo rade i uče o prirodnim načinima uzgoja povrća. – Tino Prosenik, dipl.ing.agr., pokretač Grunteka

'Vrtovi budućnosti' namijenjeni su Zagrepčanima koji se žele educirati o eko uzgoju te koji žele imati mjesto za odmor i opuštanje, mjesto na kojemu raste domaće i ekološki uzgojeno povrće. Na površinu Grunteka koja se rasprostire na 22 hektara posađeno je 400,000 sadnica, a zanimljivo je i da je na Grunteku razvučeno 170 kilometara organske mulch folije od razgradivog škroba, što predstavlja najveću nabavu organske folije ikada u Hrvatskoj, priopćili su iz Grunteka.

Vrtovi su se donirali dječjim domovima kao što su Dječji dom A.G. Matoš i SOS Dječje selo, a aktivirali su i udruge kao što je Rotaric Club te su postali su dio inicijativa kao što je Nestleova PETICA - igrom do zdravlja. Brojne suradnje i zakupi vrtova još su u tijeku za prvu sezonu personaliziranih grunteka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!