SLOVENSKI PROIZVOĐAČ

Gorenje: Pad prodaje i gubitak od osam milijuna eura

11.03.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje iz Velenja imao je u prošloj godini pad prodaje, a po prvi put nakon niza godina i znatan gubitak od 8 milijuna eura.

Prihodi od prodaje smanjeni su za 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosili su 1,225 milijarde eura, dobit iz poslovanja prije amortizacije smanjena za 6,4 posto, a čisti gubitak na kraju godine dosegnuo je 8 milijuna eura, objavili su u Gorenju, ali navode da se poslovanje zadnjih mjeseci popravilo.

Visok lanjski gubitak prvi je negativan rezultat renomirane slovenske tvrtke koja ima proizvodnju u Sloveniji, Češkoj i Srbiji nakon niza godina. Gorenje je 2014. završilo sa 1,24 milijardi eura prihoda, ali s čistom dobiti od samo 100.000 eura, jer su se već tada pokazali trendovi lošijeg plasmana na tržišta istočne Europe.

Prošlogodišnji negativan rezultat u Gorenju pripisuju valutnim rizicima u međunarodnom poslovanju te stanju u Rusiji, gdje zbog krize i devalvacije rublje ostvaruju slabije rezultate nego ranije, kada im je to bilo najprofitabilnije tržište. Slično je pala i prodaja u Ukrajini.

Istodobno, u Velenju ističu da je negativan trend zaustavljen u zadnjem kvartalu 2015., u kojemu bilježe bolje prodajne rezultate i rast dobiti.

Zbog pada vrijednosti ruske rublje Gorenje je lani imalo velik pad prodaje na svim istočnoeuropskim tržištima, a prodaja njihovih kućanskih aparata u Rusiji pala je za 35 posto

Zbog lošije prodaje u Rusiji i Ukrajini u zadnjih godinu-dvije direktor Gorenja Franjo Bobinac najavio je nedavno jačanje poslovnih aktivnosti na prekooceanskim tržištima Amerike i Australije.

Proučava se i mogućnost otvaranja tvornice Gorenja u jugoistoičnoj Aziji, vjerojatno u Vijetnamu, ali to ne znači da će se tamo seliti proizvodnja iz tvornica u Velenju, Valjevu i Češkoj.

Prodaja Gorenja u prvim mjesecima ove godine znatno je bolja nego u prvom dijelu prošle godine, pa se očekuje da će i poslovni rezultat biti bolji nego lani, navelo je Gorenje u obavijesti dioničarima.