PRVO TROMJESEČJE

Generali s manjom dobiti, fokusira se na upravljanje imovinom

11.05.2017 u 17:02

Bionic
Reading

alijanski osiguravatelj Generali izvijestio je u četvrtak da je u prvom tromjesečju zabilježio manju neto dobit u okruženju niskih kamatnih stopa i najavio pojačani fokus na upravljanje imovinom

Neto dobit talijanskog osiguravatelja koji posluje i u Hrvatskoj smanjena je u prvom tromjesečju za devet posto, na 535 milijuna eura.

U kompaniji smatraju takav rezultat 'solidnim' s obzirom na dominantne vrlo niske kamatne stope, koje su smanjile prinose na ulaganja. Dodatna je kočnica i veći utjecaj poreza na njihovo poslovanje.

Operativna dobit porasla je 4,2 posto, na 1,2 milijarde eura.

'Rezultati u prvom tromjesečju potvrđuju izvanrednu izvedbu na području profitabilnosti i snage kapitala', naglasio je u priopćenju financijski direktor Generalija Luigi Lubelli.

'U scenariju koji obilježavaju kontinuirane oscilacije na financijskim tržištima i niske kamatne stope i kada se uzme u obzir izostanak katastrofa u protekloj godini, Generali je ponovo pokazao discipliniran i efikasan pristup temeljnom poslovanju', dodao je Lubelli.

Iz osiguravatelja su također najavili da će njihov odjel za upravljanje imovinom proširiti investicijske kapacitete i ponudu proizvoda. Cilj je osigurati korporativnim i pojedinačnim klijentima više alata za prilagodbu niskim kamatnim stopama. Samoj kompaniji strategija bi trebala donijeti više prihode od naknada.

Generali time slijedi primjer konkurencije, uključujući francusku AXA-u i njemački Allianz.

U sklopu te strategije talijanska kompanija namjerava povećati imovinu kojom upravljaju sa sadašnjih gotovo 450 milijardi na 500 milijardi eura u 2020. godini. Očekuju doprinos odjela neto dobiti grupe od 150 milijuna eura.