na rubu siromaštva

Gase klimu i grijanje, jedu jednom dnevno te se tuširaju i briju na poslu: Evo kako se sve Europljani bore s energetskom krizom

29.08.2022 u 21:20

Bionic
Reading

Zbog rasta cijena energenata Europljani trenutačno plaćaju rekordno visoke račune za struju i plin. Stoga mnogi ovog ljeta, unatoč izrazito visokim temperaturama, nisu palili klimu, a ove zime će radije nositi pokoji komad odjeće više nego upaliti grijanje. S obzirom na to da su troškovi života porasli, a istovremeno prihodi više-manje ostali isti, sve više ljudi pokušava srezati troškove gdje god mogu

Referentna cijena plina u Europi skočila je 550 posto u posljednjih godinu dana. Europske nacionalne vlade pokušale su, odnosno još uvijek pokušavaju priskočiti u pomoć građanima, ali zasad bez značajnijeg i vidljivijeg pomaka. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, talijanska i njemačka kućanstva najviše su pogođena skokovitim rastom cijena plina. Računi za energiju u prosječnoj talijanskoj obitelji čine pet posto ukupnih životnih troškova tog kućanstva, piše Reuters.

U najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, računi za plin udvostručili su se u odnosu na prošlu godinu, a izdaci za loživo ulje veći su za 78 posto. Ercan Erden (58), rukovatelj strojevima u tvornici mineralne vode kod Frankfurta, za Reuters je rekao da se, s obzirom na to kakve su nove okolnosti, sada tušira i brije na poslu.

U Velikoj Britaniji najesen će kućanstva plaćati 80 posto veće račune za energiju. Prosječno će im 10 posto prihoda odlaziti na gorivo, struju, plin i druge izvore toplinske energije, dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Kada se ti podaci usporede s velikom krizom iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su britanska kućanstva izdvajala 9,3 posto na gore navedene energente, ispada da je sadašnja kriza gora od ondašnje.

Philip Keetley, Britanac iz Grimsbyja koji je u travnju izgubio posao i ostao s mjesečnim prihodima od 600 funti iz socijalnog fonda, za Reuters je rekao da mu polovica mjesečnog novca ode na stanarinu, a ostatkom jedva pokriva osnovne potrebe. Kako kaže, jede jedan obrok dnevno, a unatoč tome što je potrošnju energije sveo na minimalnu razinu, više od 15 posto prihoda troši na račune za toplinsku i električnu energiju.

Keetley nije jedini koji je morao promijeniti životne navike zbog inflacije i energetske krize. Prema istraživanju Financial Fairness Trusta, trećina kućanstava smanjila je upotrebu štednjaka i pećnica i broj tuširanja, a polovica će kad dođu hladniji dani smanjiti temperaturu u svojim domovima.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, početkom ove godine cijene plina za kućanstva u većini vodećih europskih gospodarstava premašile su najviše cijene iz prethodnih svjetskih kriza 1970-ih, 1980-ih i 2000-ih. Europa je, čini se, izvukla najdeblji kraj u ovoj krizi. Unatoč tome što su u posljednja četiri desetljeća američka kućanstva u prosjeku plaćala prirodni plin po većoj cijeni od Europljana, od ove godine situacija je prvi put obrnuta.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia