nadaju se podršci

G7 razmatra uvođenje limita za cijene ruskih derivata

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2022 16:29
  • Objavljeno 12.07.2022 u 16:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prijedlog skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 o ograničenju cijena ruske nafte trebao bi obuhvatiti i naftne derivate, izjavio je u utorak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol

G7 razmatra uvođenje limita za cijene ruske nafte kako bi osigurao opskrbu i obuzdao inflaciju i istodobno ograničio prihode Rusije za financiranje invazije na Ukrajinu, objašnjava Reuters.

„Nadam se da će prijedlog, važan za minimiziranje utjecaja na gospodarstva diljem svijeta, dobiti podršku nekoliko zemalja", izjavio je Birol u intervjuu na marginama energetskog foruma u Sydneyu.

"Bude li prihvaćen, (nadam se) da neće biti fokusiran samo na sirovu naftu, budući da su i rafinirani proizvodi izazov za gospodarstva koji će u idućim mjesecima poprimiti još i veće razmjere", dodao je čelnik IEA-e.

Nakon gubitka opskrbe iz Rusije cijene naftnih derivata, poput benzina i dizela, porasle su još više od cijena sirove nafte zbog smanjenih globalnih rafinerijskih kapaciteta.

G7 predlaže da se financijske usluge osiguranja naftnih pošiljki iz Rusije vežu za limitiranu cijenu barela. Pošiljatelj ili uvoznik može dobiti te usluge samo ako se obveže da cijena neće prekoračiti limit.

Birol je kazao da ne zna kolika bi trebala biti maksimalna cijena.

  • +25
  • +22

Nafta

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Rekao je i da IEA radi na planu koordinacije opskrbe članica ključnim mineralima u slučaju krize, po uzoru na puštanje na tržište nafte iz strateških zaliha.

"Sigurna opskrba ključnim mineralima bit će važno pitanje za energetsku sigurnost u budućnosti", naglasio je čelnik savjetodavne agencije za energetiku pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

"Zato su ministri IEA-e od agencije zatražili da razmotri izgradnju sigurnosne mreže i bude koordinator među članicama i pridruženim članicama u slučaju velikog poremećaja u dostupnosti ključnih minerala", dodao je.

Nije definirao kada bi planovi za izgradnju "sigurnosne mreže" trebali biti dovršeni, a napomenuo je i da je još prerano da bi se navelo što će uključivati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!