BRUNO LE MAIRE:

'Francuska pojačava zaštitu domaćih kompanija'

05.01.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Francuska će ubuduće provjeravati ponude ulagača izvan EU-a koji žele kupiti samo deset posto udjela u njezinim kompanijama, najavio je ministar financija Bruno Le Maire, signaliziravši pojačanu zaštitu domaće industrije

Trenutno vlada provjerava ponude kupaca koji žele postati vlasnici četvrtine udjela u francuskim kompanijama ili više. Taj ćemo prag trajno sniziti, izjavio je ministar Le Maire u četvrtak u novogodišnjem govoru.

Europske vlade moraju pojačati zaštitu domaćih tvrtki, posebno u kontekstu američkog plana koji predviđa ogromnu potrošnju, poručio je francuski ministar.

Najavio je da će s njemačkim ministrom gospodarstva Robertom Habeckom u veljači posjetiti Washington kako bi s domaćinima razgovarao o toj temi. 'Založit ćemo se (u Washingtonu) da se pri provedbi zakona o smanjenju inflacije više uzimaju u obzir europski interesi', naznačio je Le Maire.

Američki Zakon o smanjenju inflacije predviđa velike poticaje za proizvođače ekoloških proizvoda s pogonima u SAD-u i u Europi strahuju da bi zajedno s nižim cijenama energije mogao odmamiti njihove tvrtke preko Atlantika.