#dobrepriče

[FOTO] Osječanka Martina Karalić odlučila u podrumu sama skuhati svoju kozmetiku. Sada je prodaje od Amerike do Singapura i otkriva nam zašto ne želi raditi s drogerijama

26.07.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Krenula je od nule i stvorila malo carstvo smješteno u podrumu kuće. Osječanka Martina Karalić, koja ima dva zvanja, diplomirana je inženjerka agronomije i fizioterapeutica, odlučila se za posao u nečem trećem – poduzetništvu. Vlasnica BooLaba u razgovoru za tportal otkriva kako se zavrtjela priča o proizvodnji prirodne kozmetike koja se može – i jesti

'Kozmetika koju možeš pojesti', sažela je svoju filozofiju u četiri riječi rođena Osječanka Martina Karalić na službenim stranicama malog laboratorija BooLaba.

Dok je nekima za američki san bila potrebna garaža, ovoj diplomiranoj inženjerki agronomije i fizioterapeutici dovoljan je podrum. U njega je smjestila mali mirisni laboratorij iz kojega izlazi prirodna kozmetika. Obožavatelje je već stekla širom svijeta, pa kupaca ima od Hrvatske do Australije, Amerike i Singapura.

'Krenulo je sve 2013. Htjela sam nešto drugo od kozmetike koja se nudila u tom trenutku, a nisam to pronašla. I onda sam ju napravila sama sa znanjem koje sam stekla školovanjem. Dok sam bila trudna s prvim djetetom, na kožu nisam željela staviti ništa što nije sigurno, već nešto što nema nijednu kemikaliju. I tako je niknuo BooLab', prisjeća se početaka za tportal osječka poduzetnica.

U startu nije ni sanjala kako bi se stvari mogle razvijati. Proizvodi su se samo nizali, paleta povećavala. Iz BooLaba sada izlaze maslaci i ulja za tijelo, ali i čitava linija proizvoda za najmlađe, kao i onih za mušku njegu, uz dekorativnu kozmetiku za žene.

'BooLab je moje treće dijete. Od njega živim. Krenula sam ni iz čega i nikada nisam požalila. Jedna sam od onih koji za sebe mogu reći da rade ono što vole i žive, ali i obrnuto', kaže nam.

'Cijela sam u tim proizvodima, od proizvodnje do kupaca. Miješam, slažem, pakiram, odgovaram na poruke...', dodaje ova Osječanka, kojoj su upiti za suradnju stizali i iz drogerija.

'Ostajem vjerna mikroproizvodnji u malim serijama'

Martina je odlučila ostati vjerna, kaže nam, mikroproizvodnji u malim serijama, u kojoj se može napraviti šest do sedam proizvoda vrhunske kvalitete.

'Trgovine sam odbila, čak i velike drogerije, jer je bilo upita. Neki misle da sam luda zbog toga, a drugi da je to pravi put. Slažem se s ovim drugima. Ne mora se nužno gubiti kvaliteta u masovnoj proizvodnji, ali se u njoj definitivno gubi moj duh. Ja stojim iza svojeg proizvoda 110 posto', sigurna je.

Njezina lijeva ruka gotovo je sva tetovirana. Od šarenih lol lutkica do maslaca. Svaka tetovaža za nju je posebna. Označava po jedan proizvod iz palete, pa izgleda kao vlastita hodajuća reklama.

'Pripremam se za još jednu tetovažu i to bi onda bilo to', sa smiješkom će Martina, a svojim proizvodima osmišljava i imena.

Tako se na dječjim usnama i tijelu može naći 'bucmasti zeko', odnosno linija proizvoda za najmlađe Chubby Bunny, dok je za muške brade spreman vraški zgodan Handsome bastards only.

'To su sve neke moje asocijacije', objašnjava nam.

Sirovine nabavlja s malih hrvatskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju certificiran uzgoj, dok primjerice kurkuma ili havajska crvena sol stižu iz njihovih domaćih država.

'Kozmetika se doslovno može pojesti jer ne sadrži nikakve kemikalije. I da se pojede, ništa vam neće biti. Kakaov nerafinirani maslac prožet je kroz cijelu paletu proizvoda, ali i prahovi koji se dodaju u pilinge i maske za lice, poput jagode, hibiskusa, mljevene zobi ili kamilice, super su hrana koja se može dodati primjerice u smoothie. Obiluju antioksidantima, mineralima, vitaminima...', govori Martina, dodajući da uskoro planira proširiti laboratorij.

Radni prostor od sada će joj zauzeti cijeli podrum kuće, a uredski dio bit će odvojen od proizvodnog dijela, objašnjava nam.

  • +11
Martina Karalić (BooLab) Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Imam dovoljno posla pa moram napraviti dodatni prostor u kojem će biti odvojeni pakirnica, skladište i mali ured', govori nam pa ju pitamo: 'A hoćeš li i zapošljavati onda?'

'To me svi pitaju!' kroz smijeh će pa zaključuje: 'Da, imala sam u planu zaposliti još jednu osobu koja bi odgovarala na narudžbe, lijepila etikete i odrađivala administraciju, a ja da se posvetim isključivo proizvodnji.'