CITY ISLAND

[FOTO] Na južnom ulazu u Zagreb niče Gradski otok, jedna od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj, pogledajte kako se odvijaju radovi i kako će izgledati kada bude dovršen

18.12.2020 u 21:02

Bionic
Reading

Radovi na gradilištu poslovnog parka City Island na južnom ulazu u Zagreb u punom su jeku. Poslovni centar na osamdeset tisuća kvadrata zemljišta realizirat će se u tri faze, a riječ je o jednoj od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj, vrijednoj oko dvije milijarde kuna

Poslovni park City Island smješten je na atraktivnoj lokaciji uz glavnu cestu koja spaja Zagreb s Velikom Goricom i Zračnom lukom Franjo Tuđman. Sa zapadne i istočne strane okružuju ga trgovački centri Supernova i Bauhaus, a s južne zagrebačka obilaznica.

Jedinstveni 'Gradski otok' niče u poslovnoj zoni Buzin te bi ona realizacijom ovog ambicioznog projekta mogla steći epitet poslovnog središta Zagreba.

City Island će osim poslovnih zgrada s uredskim prostorima i kongresnim centrom imati dodatne sadržaje. Između ostaloga, u ponudi će biti dječji vrtići, gastro sadržaji, maloprodajni poslovni prostori, kao i rekreacijski centar.

Investicija predviđa gradnju 250.000 kvadratnih metara korisne površine. Realizira se u tri faze, a prva, koja uključuje gradnju 24.846 kvadratnih metara uredskog prostora, hotel sa 170 smještajnih jedinica te dodatne sadržaje poput restorana, kafića, trgovine, ljekarne, salona za uljepšavanje, trebala bi biti okončana sredinom 2022. godine.

  • +7
Radovi na City Islandu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Završetak građevinskog pothvata, koji ukupno obuhvaća dvadesetak poslovnih zgrada, očekuje se 2026. Investitor ovog projekta je tvrtka City Island d.o.o. sa sjedištem u Rugvici, a glavni izvođač radova je KFK, kompanija koja se posljednjih godina probila među najveće proizvođače aluminijsko-staklenih pročelja na svijetu.

U široj javnosti malo poznatu tvrtku sa sjedištem u Rugvici pored Zagreba pokrenuo je 1997. samozatajni poduzetnik Marko Rašić. On je i jedini osnivač City Islanda, glavnog investitora u poslovni centar.

Gradnja City Islanda jedna je od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: City Island

Rašićeva tvrtka otkupila je zemljište od Immorenta i Hridocommerca, kompanija koje su na toj parceli planirale graditi veliki šoping centar, ali su zapale u financijske probleme.

Matična kompanija KFK stekla je zavidne međunarodne reference u graditeljstvu. KFK-ova pročelja nalaze se na zračnoj luci u Frankfurtu, na Muzeju za umjetnost i dizajn u New Yorku, na Zračnoj luci Franjo Tuđman, na neboderu VMD-a u Zagrebu, na tornju Martin Tower visine 70 metara u Frankfurter City Westu, na sportskoj dvorani 'Krešimir Ćosić' u Zadru itd. Prošle godine angažirani i su na gradnji pročelja Landmark Pinnaclea, najvišeg stambenog tornja u Velikoj Britaniji.

  • +3
Prikaz toga kako bi trebao izgledati dovršeni City Island Izvor: Licencirane fotografije / Autor: City Island

Impresivno je i sjedište te proizvodni pogoni KFK u Rugvici na istočnom ulazu u Zagreb. Obloženi staklom i metalom, plijene pažnju vozača na autocesti A3.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, KFK zapošljava 247 radnika s prosječnom plaćom od 8427 kuna. Prošlu godinu završili su s 411 milijuna kuna prihoda i 78,3 milijuna kuna dobiti. Nešto više od polovice prometa ostvareno je na inozemnim tržištima i to većinom u SAD-u i Velikoj Britaniji. U zapadnim zemljama su konkurentni jer nude kompletan paket: od vođenja projekata, projektnog ureda, dizajna, proizvodnje do ugradnje i konzaltinga.