podaci dzs-a

Građevina ne zna za krizu, obujam radova u kolovozu 3,4 posto veći nego lani

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2020 15:11
  • Objavljeno 21.10.2020 u 15:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 3,4 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na srpanj manji je za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kolovoz je bio treći uzastopni mjesec s međugodišnjim rastom obujma građevinskih radova - nakon pada od 2,1 posto u svibnju, taj je obujam u lipnju povećan za 8,4, srpnju 4,6, a u kolovozu za 3,4 posto. Tako se rast obujma građevinskih radova vremenski poklapa s ukidanjem zatvaranja uvedenog zbog širenja epidemije koronavirusa.

Podaci DZS-a pokazuju da je u kolovozu obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za tri, a na ostalim građevinama za četiri posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova na zgradama manji je za 1,8, a na ostalim građevinama za 0,7 posto.

Fizički obujam građevinskih radova u prvih osam mjeseci ove godine bio je veći za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pri tome je obujam na zgradama povećan za 2,7, a na ostalim građevinama za 4,2 posto.

U kolovozu je 57,2 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 42,8 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Na zgradama je odrađeno 49,5, a na ostalim građevinama 50,5 posto radnih sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!