ČETIRI MODELA

Evo kako se u Srbiji rješava problem kredita u švicarcima

26.02.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Narodna banka Srbije donijela je mjere kojima se dužnicima u švicarcima olakšava otplata kredita koje, između ostaloga, uključuju mogućnost konverzije u eure po povlaštenim uvjetima te povrat preplaćenih kamata

Za razliku od Hrvatske gdje se problem kredita u švicarcima pokušava riješiti dogovorom zainteresiranih strana uz posredovanje Ministarstva financija i HNB-a, u Srbiji je središnja banka donijela mjere koje obvezuju banke.

Prema odluci Narodne banke Srbije, banke im moraju ponuditi, a korisnici kredita mogu izabrati jedan od četiri modela zaključenja aneksa ugovora kojima bi bili izmijenjeni uvjeti otplate kredita.

Prvi model podrazumijeva konverziju kredita u švicarcima u kredit vezan za euro po tečaju povoljnijem za pet posto, uz daljnju primjenu kamatne stope koju banka primjenjuje na kredite u eurima, uz dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita, u skladu sa zahtjevom korisnika, najdulje za pet godina.

Drugi je model konverzija kredita u švicarcima u kredit vezan za euro, uz snižavanje kamatne stope koju banka primjenjuje na kredite u toj valuti na godišnjoj razini za jedan postotni poen, pri čemu ne mora biti niža od tri posto. Ovaj model također daje mogućnost produženja roka otplate kredita najdulje za pet godina.

Treći model predviđa da kredit ostane u švicarskim francima, ali se kamatna stopa na godišnjoj razini snižava za jedan postotni poen, pri čemu ne mora biti niža od tri posto, također uz dodatnu mogućnost produljenja roka otplate kredita najdulje za pet godina.

Četvrti je model taj da kredit ostane u franku, ali se iznos mjesečne rate izražen u švicarcima snižava za 20 posto ugovorenog iznosa u razdoblju od 36 mjeseci, a ukupan iznos za koji su mjesečni anuiteti umanjeni otplaćuje se u 12 jednakih mjesečnih rata nakon isteka roka dospijeća kredita.


Uz navedene mjere koje se odnose isključivo za korisnike kredita u švicarcima, Narodna banka Srbije kaznila je banke zbog jednostranog podizanja kamatnih marži kod svih kredita ugovorenih s promjenljivom kamatnom stopom.

Prema rješenju NBS-a, banke su dužne višak koji su naplatile na temelju jednostranih povećanja promjenjivih neodredivih elemenata kamatne stope uračunati u prijevremenu otplatu kredita i o tome svakom pojedinačnom korisniku dostaviti obavijest s izmijenjenim planom otplate kredita.

Također, središnja banka zabranila je bankama naplatu naknade za poduzimanje navedenih mjera i aktivnosti, kao i troškova koji mogu imati u vezi s tim mjerama i aktivnostima.

U Srbiji je odobreno oko 22.000 kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku (u Hrvatskoj je to puno veći broj - više od 60 tisuća kredita s time da treba podsjetiti da susjedna država ima 7,2 milijuna stanovnika).