DEVETOMJESEČNO IZVJEŠĆE

Ericsson NT: Osjetan pad prihoda i dobiti

27.10.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Dobit Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 79,65 milijuna kuna i bila 25,36 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine kada je dosegnula 106,7 milijuna kuna

Prihodi od prodaje iznosili su nešto više od milijardu kuna i smanjeni su 23 posto

Udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 38,5 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 29,8 posto, dok je udio ostalih izvoznih tržišta 31,7 posto.

Tijekom prvih devet mjeseci na domaćem tržištu ostvareno je ukupno 388,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 6,75 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U tvrtki napominju kako je količina prodanih proizvoda i usluga veća od prošlogodišnje, međutim stalni pritisak na cijene rezultirao je manjim prihodima od prodaje
Na tržištima u regiji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) ukupno je ostvareno 172,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 48,3 posto manje.

Smanjeni su i prihodi od prodaje na tržištu Zajednice Neovisnih Država, i to za 41 posto, na 147 milijuna kuna. U tvrtki napominju kako je gospodarska kriza, koja je značajno zahvatila to tržište utjecala na smanjenje investicija kupaca što je rezultiralo manjim obujmom poslovanja na tržištima u Rusiji i Bjelorusiji.

Na Ericssonovom tržištu kompanija je ostvarila 300,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili dva i pol posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Likvidnost Ericsson Nikole Tesle i dalje je stabilna, ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 190,7 milijuna kuna, a ukupna novčana sredstva iznose 393,4 milijuna kuna, navodi se u poslovnom izvješću.

Komentirajući rezultate poslovanja predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je kako je kriza usporila investicije kod njihovih kupaca i partnera, dovela do rezanja budžeta i odlaganja dogovorenih poslova u razvoj mreža ili novih funkcionalnosti u ICT segmentu.

Međutim, potražnja korisnika za novim uslugama i širokopojasnim pristupom sve je veća i uvođenje novih tehnologija je proces koji se nedvojbeno treba nastaviti i Kovačević to vidi kao pozitivnu činjenicu za daljnji razvoj poslovanja kompanije.

Što se tiče poslovanja u prvih devet mjeseci, kazala je da su unatoč smanjenom obujmu poslovanja zadržali financijsku stabilnost te ostvarili solidnu neto dobit i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti.