POSLOVNI REZULTATI

Ericsson NT: Neto dobit porasla za 70,9 posto, na 114,7 milijuna kuna

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2021 12:41
  • Objavljeno 27.10.2021 u 12:13
Ericsson Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla

Izvor: Promo fotografije/Ericsson Nikola Tesla / Autor: Promo fotografije/Ericsson Nikola Tesla

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je u prvih devet mjeseci ostvarila 114,7 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 70,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u srijedu na Zagrebačkoj burzi

Bruto dobit iznosi 176,8 milijuna kuna, što je 41,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a rezultat je, kako se objašnjava u izvješću, proizvodnog miksa, manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa operativne i troškovne učinkovitosti.

Prihodi od prodaje u prvih su devet mjeseci ostvareni u iznosu od 1,53 milijarde kuna i viši su za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 47,6 posto, usluge za Ericsson 42,2 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,2 posto.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 729,8 milijuna kuna, što je rast od 9,8 posto u odnosu na devet mjeseci lani. 

Na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericssona) prihodi od prodaje su porasli 7,7 posto, na 157 milijuna kuna.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznose 646,2 milijuna kuna i porasli su za 2,1 posto.

"Iza nas je još jedan uspješan kvartal u kojem smo nastavili ostvarivati odlične poslovne rezultate te se pozicionirati kao tržišni lider u novim tehnologijama", istaknula je u izvješću predsjednica Ericssona Nikole Tesla Gordana Kovačević.

Kao najznačajniji događaj trećeg tromjesečja koji će utjecati na cjelokupno telekom tržište Republike Hrvatske izdvjila je javnu dražbu frekvencijskog spektra za 5G mrežu (700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz), koja je održana u kolovozu.

Alokacijom 5G spektra operatorima u Hrvatskoj otvoreno je novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju, istaknula je Kovačević i najavila kako će u suradnji sa svim dionicima ekosustava, u kojem su ključni operatori, industrija, javna uprava i sektor obrazovanja, na najbolji mogući način nastojati iskoristiti 5G inovacijski potencijal za kreiranje novih prilika i prihoda u različitim sektorima.

"Samo tako možemo osigurati održivost i globalnu konkurentnost naše ekonomije, uz otvaranje novih radnih mjesta", kazala je Kovačević u komentaru poslovnih rezultata.

Smatra i kako rezultati ostvareni tijekom prvih devet mjeseci, uz snažno liderstvo te predanost i motivaciju zaposlenika, podupiru uvjerenje da će ciljevi Grupe za 2021. biti ostvareni.

Kompanija će nastaviti aktivnosti na realizaciji ugovorenih poslova uz snažan fokus na kvalitetu, upravljanje rizicima, profitabilnost te operativni novčani tok.

Također, kako bi ostali konkurentni investirat će u strateška područja, razvoj novih rješenja i proizvoda kao i razvoj kompetencija te će nastaviti zapošljavati, navela je Kovačević, uz podatak kako je kompanija tijekom ove godine zaposlila 347 stručnjaka. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!