TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Indeksi se vratili u zeleno, Ericsson Nikola Tesla u fokusu ulagača

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u pozitivnom teritoriju, pri čemu su gotovi svi dionički indeksi zaključili s pozitivnim predznakom, dok je dionička likvidnost bila nešto slabija nego prethodni tjedan

Indeks CROBEX se vratio u pozitivan teritorij, nakon jednodnevne pauze u crvenom, s blagim rastom od 0,2 posto, čime je upisao svoj četvrti rast u pet trgovinskih dana. Uži indeks CROBEX10 je ojačao nešto ispod 0,2 posto, dok je širi tržišni indeks porastao 0,3 posto. Od sektorskih indeksa dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, s rastom od 1,1 posto, dok je u crvenom zaključio jedino indeks transportnog sektora, koji je potonuo 1,6 posto.

Ukupno je protrgovano nešto iznad 10 milijuna kuna prometa, pri čemu je u fokusu ulagača bila dionica Ericsson Nikola Tesle, s prikupljenih 2,1 milijun kuna u blok trgovanju te dodatnih 1,1 milijun kuna u redovnom trgovanju, pri čemu je oslabila 0,9 posto. Aktivno se nastavilo trgovati i dionicama Podravke, koje su na prometu od 2,6 milijuna kuna porasle 1,7 posto, a slijede ih dionice Zagrebačke banke, s prometom od 1,1 milijun kuna i rastom cijene od 1,6 posto.

Titulu dobitnika dana je ipak pokupila dionica Jadroplova, čija je cijena uzletjela 8,1 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Instituta IGH i Luke Ploče, koje su porasle redom 3,8 posto i 2,7 posto.

S druge strane, dionice Ilirije su potonule 8 posto, ali na vrlo skromnom prometu od tek 13 tisuća kuna, a slijede ih dionice Alpha Adriatic i Brodogradilišta Viktor Lenac, s padom cijena od 6 posto i 2,7 posto.

Dobitnik dana: Jadroplov +8,1 66,50

Gubitnik dana: Ilirija -8,00% 161,00

CROBEX: +0,20% 1.979,15