čudo iz ludbrega

Eksplodirao izvoz hrvatskih jaja. Doznali smo zašto i prijeti li nam zbog toga nestašica te rast cijena

17.04.2019 u 20:06

Bionic
Reading

Izvoz kokošjih jaja porastao je za gotovo 133 posto, s 900.000 eura u 2017. (13,6 milijuna jaja) na 2,1 milijun eura u 2018. (24,4 milijuna jaja). Glavni 'krivac' za taj bum je tvrtka Luneta u vlasništvu Dražena i Ivane Čurila, brata i sestre iz Ludbrega. U ukupnom izvozu jaja oni sudjeluju s gotovo 85 posto

Domaći proizvođači imaju oko 1,5 milijuna koka nesilica te godišnje proizvedu u prosjeku 650 milijuna jaja.

Najveće tvrtke, uz ludbrešku Lunetu, su Žito Marka Pipunića, Gala iz Bjelovara, Vrana iz Biograda na Moru, Perfa – Bio iz Donje Stubice, Pika iz Jastrebarskog i Agrokoka iz Pule. Jedino tvrtka iz Ludbrega izvozi gotovo pola svoje proizvodnje dok ostali uglavnom prodaju jaja na domaćem tržištu.

'Do tako velikog skoka izvoza došlo je jer smo povećali proizvodnju. Prije tri godine imali smo 48.000 nesilica, a sad ih je ukupno 144.000, tri puta više. Godišnje proizvedemo oko 42 milijuna komada jaja, od čega 20 milijuna ide u izvoz. Većinu toga prodamo u Austriju i Njemačku. Kupci su velike tvrtke koje jaja dalje prerađuju', objasnio je za tportal Dražen Čurila, suvlasnik i direktor Lunete.

Kaže kako su najveći problem domaćih proizvođača uvozna jaja. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), lani je uvezeno 90,5 milijuna jaja u vrijednosti od pet milijuna eura.

'Riječ je o najjeftinijim damping jajima. Višak koji se ne proda na tržištu EU-a dolazi u Hrvatsku ispod proizvodne cijene. Uglavnom je riječ o jajima iz Poljske. S njima se ne možemo uspoređivati. Samo jedan njihov proizvođač ima 10 milijuna koka nesilica. Ta jaja dolaze u Hrvatsku po cijenama od 20 do 30 posto nižim od proizvodne cijene', rekao je Čurila.

Od drugih hrvatskih proizvođača razlikuju se po podnom uzgoju, odnosno koke se u njihovom peradarniku slobodno kreću. Zato je i cijena ovakvih jaja za oko 20 posto veća.

  • +8
Tvrtka Luneta Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Za Uskrs, ističe Čurila, bit će dovoljno jaja na domaćem tržištu te ne očekuje rast cijena. Prosječna cijena u trgovinama iznosi oko 13 do 15 kuna po pakiranju za deset komada jaja.

'Potražnja za jajima veća je za Božić nego za Uskrs. Kod nas to ovisi i o vremenu jer u Hrvatskoj imamo dosta nesilica koje su u domaćinstvima. Ako Uskrs pada kasno, a vani već zatopli, domaće nesilice počinju nositi jaja pa nam potražnja ne skače toliko. Za Božić je hladnije i domaće koke još ne nesu', objasnio je Čurila.