situacija je bolja?

Ekonomski analitičar: 'Radnici će postati cijenjena roba. Ispraznio se bazen radnika iz regije, Hrvatska mora pomoći onima iz dalekih zemalja da se snađu'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 21:11
  • Objavljeno 03.10.2022 u 21:11
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic / CROPIX

Cijeni li se dovoljno radna snaga? Tu je temu u Dnevniku HTV-a komentirao ekonomski analitičar Predrag Bejaković

Tijekom recesije nezadovoljstvo i manjak posla utjecali su na masovni odlazak kvalificirane radne snage. Danas su trendovi drugačiji - majstor se plaća suhim zlatom. 'U cjelini bilo je problema s cijenjenjem radnika, ali situacija se poboljšava. Nedostatak radnika na tržištu nedvojbeno pokazuje da će radnici postati cijenjena roba kao takva. Poslodavci moraju biti potpuno svjesni koliko im radnici trebaju jer bez njih nema poslova', rekao je Bejaković za HTV.

Naglasio je kako je velik dio građana otišao u inozemstvo, ali to su ipak neki pozitivni trendovi u hrvatskom gospodarstvu. Rekao je kako se ne može 'natjerati' mlađu populaciju na određenu vrstu poslova, ali može ih se informirati. 'Ako je poruka jasna, mladi vide korist od takvog zapošljavanja, gdje moraju biti svjesni da zapošljavanje u graditeljstvu ili automehaničarskoj radionici sigurno nije lagano, ono je jako zahtjevno', rekao je Bejaković.

Istaknuo je kako su radni bazeni u susjedstvu u velikoj mjeri ispražnjeni i sve više radnika dolazi u Hrvatsku iz dalekih zemalja. 'Ne moramo se bojati takvih radnika. Njihov broj je i dalje jako mali. Poteškoće bi mogle biti ako takvim radnicima Hrvatska bude odskočna daska za odlazak u zapadnu Europu. Moramo im pomoći da se što bolje snađu u Hrvatskoj. Treba biti svjestan da izgrađujemo društvo za sebe, ali i za njih istovremeno. Ti radnici najčešće rade poslove koje naši radnici ne žele raditi ili rade u vrlo malom obimu. Strah od padanja cijena rada ne postoji', rekao je za HTV.

Sobarica Catherine Handog, hotel Le Premier

Sobarica Catherine Handog, hotel Le Premier

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pinoy385

Smatra da je radnička strana puno bolja nego što je bila 50 godina što se tiče pregovaranja. 'Treba stvarati povjerenje između radnika i poslodavca, što nije lako', rekao je Bejaković, koji usto smatra da je radnička strana puno bolja nego što je bila 50 godina, što se tiče pregovaranja. 'Treba stvarati povjerenje između radnika i poslodavca, što nije lako', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!