OTPORNA POTRAŽNJA

ECB zadržao važeće kamatne stope u eurozoni, u fokusu poskupljenje usluga

11.04.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope u eurozoni na važećim razinama, istaknuvši blaži rast plaća, ali i kontinuirano snažno poskupljenje usluga u uvjetima "otporne" potražnje

Kamatnu stopu za refinanciranje banaka tako su ostavili na 4,5 posto, a kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka na 4,0 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će i ubuduće kamatu od 4,75 posto, navodi se u priopćenju ECB-a.

Većina pokazatelja signalizira slabljenje temeljne inflacije, ističu u ECB-u, rast plaća postupno usporava, a kompanije pokrivaju dio većih troškova rada na račun dobiti.

ECB je rast plaća ranije već izdvojio među glavnim pokazateljima koje namjerava pratiti pri odlučivanju o kamatnim stopama. U četvrtom tromjesečju ugovorene plaće porasle su za 4,5 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, a novi pokazatelji signaliziraju dodatno usporavanje njihovog rasta, napomnju.

Protuteža blažem rastu plaća kontinuirano je snažno poskupljenje usluga u uvjetima "otporne potražnje", ističu. Naveli su i uvjete za snižavanje troškova zaduživanja.

Upravno vijeće zaključit će da je "primjereno" ublažiti restriktivnu monetarnu politiku ako ažurirane prognoze o inflaciji i "dinamika" temeljne inflacije "dodatno potkrijepe" njegovo uvjerenje da se inflacija postojano približava ciljanoj razini od dva posto.

Naglasili su da će i dalje pratiti podatke i utvrđivati "primjerenu" visinu kamatnih stopa od "sjednice do sjednice". Banka se neće unaprijed obavezati na određeni smjer monetarne politike, dodali su.

Središnja banka 20-člane eurozone drži ključne kamatne stope na istoj razini od rujna prošle godine. U ciklusu zaoštravanja monetarne politike od srpnja 2022. do rujna 2023. podigli su ih za 4,5 postotnih bodova.

U ožujku godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) kliznula je na 2,4 posto, s 2,6 posto u veljači, pokazale su prve procjene Eurostata. Na mjesečnoj razini cijene su pak u ožujku porasle za 0,8 posto, nakon 0,6-postotnog rasta.

ECB je na sjednici u ožujku snizio procjenu inflacije u eurozoni u ovoj godini za 0,4 postotnih bodova, na 2,3 posto, zbog pada cijena energije. U 2025. trebala bi se spustiti na ciljanih 2,0 posto.

Kada se isključe energija i hrana, temeljna stopa inflacije trebala bi u ovoj godini iznositi 2,6 posto i kliznuti na 2,1 posto u 2025.