SKUPO FINANCIRANJE

Kamate na stambene kredite su na vrhuncu. Možemo li se nadati padu?

10.03.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Rast cijena stanova, sve nepovoljniji kreditni uvjeti i izostanak državnih subvencija dramatično su otežali rješavanje stambenog pitanja za hrvatske građane. Provjerili smo kako se kreću kamatne stope na stambene kredite i što se može očekivati u nastavku godine

Statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022., s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa.

Kada je riječ o stambenim kreditima, početkom ove godine nastavljen je trend pogoršavanja uvjeta. Prema podacima HNB-a, prosjek nominalnih kamatnih stopa u siječnju 2024. iznosio je 3,64 posto, a u zadnjih godinu dana porastao je za više od 30 posto. Kada se uzmu u obzir i prateći troškovi, efektivne kamatne stope većine banaka trenutno se kreću između četiri i pet posto.

U ponudi banaka više nema varijabilnih kamatnih stopa. Svi krediti nose fiksne kamatne stope bez obzira na rok dospijeća. To je dodatni uteg za dužnike koji sada uzimaju kredit jer ne mogu računati na snižavanje kamatnih stopa nakon promjene trenda na financijskom tržištu.

A ta promjena očekuje se ove godine jer je Europska središnja banka najavila postupno snižavanje referentnih kamatnih stopa.

Prve naznake povoljnijeg razdoblja mogu se prepoznati u potezu najveće banke jer je već snizila kamatne stope. Efektivna kamatna stopa od 4,11 posto, koju nudi Zagrebačka banka, trenutno je među najpovoljnijima na tržištu i zamjetno je niža nego u drugom dijelu prošle godine.

Ostale banke još uvijek imaju krajnje zaoštrene uvjete financiranja. Prema informativnoj listi HNB-a, fiksne efektivne kamatne stope za nove stambene kredite kod 15 hrvatskih banaka kreću se od 4,07 posto (Karlovačka banka) do 6,25 posto (Kentbank).

U odnosu na početak prošle godine, kamatne stope porasle su za približno jedan postotni poen, što je donijelo osjetno više anuitete za nove kredite.

Primjerice, za stambeni kredit od 100.000 eura na rok od 20 godina mjesečna rata postala je skuplja za pedesetak eura. Za cjelokupni period otplate to znači 12.000 eura veću svotu otplate.