sandra švaljek

Zamjenica guvernera HNB-a otkrila kada bi ECB bi mogla sniziti kamatne stope

11.03.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek govorila je o kamatnim stopama ESB-a, inflaciji i makroekonomskim projekcijama

Europska središnja banka (ECB) potvrdila je u četvrtak kamatne stope u eurozoni na važećoj razini, istaknuvši popuštanje inflacije, ali i “slabo” gospodarstvo u uvjetima “restriktivnih” uvjeta financiranja koji su zakočili potrošnju građana i kompanija.

Što se tiče budućnosti, imamo više-manje jasno stanje, kazala je Švaljek na N1.

“Europska središnja banka i Upravno vijeće moraju biti sigurni u to da će se inflacija u nekom razumnom roku spustiti do ciljane. Zbog toga ima smisla zadržavanje kamatne stope na postojećim razinama, ali od druge polovice godine, osobito ako novi podaci budu dobri, prvi je očekivani potez snižavanje kamatnih stopa”, dodala je.

“Podaci koje čekaju kako bi odluke bile utemeljene su prije svega podaci o plaćama. Ti podaci bi trebali pokazati uspijevaju li profiti amortizirati porast plaća i prelijevaju li se u povišene cijene. Pritisci na rast plaća postoje, što je i logično s obzirom da smo imali razdoblje prilično visoke inflacije”, kazala je.

Švaljek ističe kako sve upućuje na to da je borba protiv inflacije bila uspješna: “To pokazuju i podaci koji sugeriraju da je transmisijski mehanizam monetarne politike bio doista učinkovit i snažan. Prema tome, kako sada stvari stoje, čini se da su ključne kamatne stope dosegnule svoj vrhunac i da će takve biti uspješne u borbi protiv inflacije. Dodala bih i to da je zaoštravanje monetarne politike ovog puta prošlo bez pretjeranih žrtava.”

“Rizici za inflaciju su prilično blagi i uravnoteženi. Inflacija bi mogla za ovu godinu biti nešto viša nego što planiramo, oko 3,5%. Drugi rizici bi mogli pridonijeti većem spuštanju stope inflacije, ali ne očekujemo nikakav veći poremećaj”, smatra.

Kamate na kredite

“Krediti s fiksnim kamatnim stopama idu uz nešto povišene kamatne stope, međutim vrlo blago povišeno u odnosu na zemlje u našem okruženju. Kod kredita poduzećima, kamatne stope su porasle, međutim tu možemo negdje u skoroj budućnosti očekivati da će banke početi smanjivati te kamatne stope u očekivanju spuštanja ključnih kamatnih stopa”, kazala je, a zatim dodala: “Kada se radi o kreditima koji su uz promjenjivu kamatnu stopu i vezani uz NRS kao promjenjivi parametar, taj promjenjivi parametar je nešto blago porastao i zbog toga će porasti varijabilne kamatne stope, ali usporedno s drugim zemljama, to je još uvijek blag porast kamatnih stopa.”