sve je skupo

Šošić: Inflacija ne jenjava zbog rasta plaća, na vidiku je novi problem

10.03.2024 u 22:51

Bionic
Reading

Europska središnja banka još ne otkriva kada će točno početi snižavati kamatne stope. O toj će odluci ovisiti daljnje kretanje kamatnih stopa diljem Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Zbog uvođenja eura i velike likvidnosti hrvatskih banaka, kod nas je rast kamatnih stopa na kredite bio mnogo blaži nego u drugim europskim zemljama.

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke koji je rekao da članovi Upravnog vijeća žele biti sigurni da će se inflacija pravovremeno spustiti na ciljanu razinu, odnosno na 2 posto.

'Vidimo vrlo jasne dezinflacijske procese, spuštanje stopa inflacije, međutim inflacija je još uvijek postojana u segmentu usluga. Ona se praktički ne smanjuje i to je vezano s još uvijek vrlo snažnim rastom plaća. Vidimo da plaće snažno rastu kod nas, ali nismo mi nekakva iznimka', kazao je Šošić.

Objasnio je da i u drugim članicama euro područja plaće snažno rastu i to gura na više, odnosno drži na jednoj stabilnoj povišenoj razini inflaciju usluga.

'Rekao bih da članovi upravnog vijeća hoće vidjeti da se rast plaća postupno usporava, da profiti poduzeća koji su u 2022. značajno pridonijeli rastu inflacije, također apsorbiraju dio toga rasta troškova rada i da se onda ukupna inflacija približava ciljanoj razini.

Na pitanje je li turistička sezona faktor rizika za inflaciju rekao je da je.

'Rast cijena je vrlo prigušen trenutno. Mi vidimo da su cijene narasle u odnosu na one prije dvije-tri godine, ali one trenutno ne rastu snažno. Ovih 4,8% to je uglavnom posljedica onoga što se dogodilo prošlo ljeto. Znači, kada su cijene rasle puno snažnije nego što je to sezonski uobičajeno. Znači, jedna jako dobra turistička sezona sigurno nosi nekakav rizik. To je rizik za inflaciju. Mi očekujemo spuštanje prosječne stope na nekih 3,5% u ovoj godini, ali ona bi se mogla do ljeta, do jeseni spustiti na 3%, čak i ispod toga', istaknuo je.